I september indgik arbejdsmarkedets parter – DA og FH – en aftale om, at en del af forældrenes barselsorlov bliver øremærket fædrene. Aftalen er parternes forslag til, hvordan regering og Folketing bør indføre nye EU-regler i dansk ret.
Forslaget er blevet betegnet som en sejr for ligestillingen, idet begge forældre med lov i hånd sikres adgang til at tage del i deres nyfødte barns liv. Regeringen har rost forslaget, og en vedtagelse i Folketinget er vel en formssag.
Man må på alle måder ønske, at nyfødte børn får den bedste start på livet, og her er en tæt tilknytning til både far og mor en grundpræmis. Man kan heller ikke betvivle det rimelige i, at far og mor bliver ligestillet som forældre.
Men forslaget er symptomatisk for samfundets – politikernes – stigende indblanding i, hvordan livet skal leves – hvad enten det er i familierne eller i virksomhederne.
Gymnasieelever skal tvangsplaceres, så man opnår ”blandede gymnasier” uden en overvægt af indvandrere eller etniske elever. Uddannelser og arbejdspladser flyttes ud af hovedstaden for at stille land og by mere lige – ja, i det hele må vi gøre op med danskernes frihed til at bo, uddanne sig og gå i skole, hvor de vil, som indenrigs- og boligministeren har ladet sig citere for i Berlingske.
For virksomhedernes vedkommende oplever vi en stigende indblanding i ledelsesretten. Det sker eksempelvis, når et stigende antal kommuner indfører sociale klausuler, der pålægger virksomhederne at ansætte lærlinge som forudsætning for at kunne byde på offentlige opgaver. Det forudsætter imidlertid, at virksomhederne overhovedet kan finde lærlinge at ansætte. Det er ikke en given sag inden for alle brancher.
Alt sammen og hver for sig er det jo sympatisk og skal tjene til det fælles bedste.
Spørgsmålet er imidlertid, hvornår vi som borgere og virksomheder må eller skal trække en streg i sandet: At vi som selvstændige individer – som forældre eller som virksomhedsledere – må insistere på at tænke selv og fastholde retten til at styre vores eget liv og vores egne virksomheder.
Bragt i AUTObranchen 05/2021