Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Sådan ser du symptomerne på en smuldret tandrem!

29. maj. 2021

Periodisk nedsat bremseeffekt (blokering af olie til bremseforstærker), fejl relateret til timing/VVT, olieforbrug, eller manglende olietryk. Det er blot nogle af de symptomer, som man skal være opmærksom på, når motoren har tandrem i oliebad.

Idéen var egentlig god nok: En motor med en tandrem i oliebad ville betyde bedre brændstoføkonomi. Teknologien blev da også udbredt i nogle af de hyppigste tre-cylindrede turbomotorer på personbilmarkedet.

Men et højt olieforbrug, en ugunstig kørselsadfærd eller en forkert motorolie – eller en kombination – kan få tandremmen til at smuldre og forurene så store dele af bilens motor, at det bliver til motorhavari.

Emnet stod på dagsordenen, da Elektro Partner i marts havde virtuelt besøg af ikke færre end 200 medlemmer af Dansk Bilbrancheråd. Kort forinden havde to bilimportører ændret serviceintervaller for tandremsskift.

Martin A. Møller fra Elektro Partner anser følgerne af at køre med for store mængder brændstof i motorolien (af forskellige årsager), som muligvis noget af det mest oversete og bekymrende, han har set i sine 21 år som mekaniker.

Tandremme i oliebad er et godt eksempel på problemer, som er stærkt påvirket af driftsforholdene, som bilen køres under.

Flere bilister har i god tro valgt en benzinmotor til bykørsel med mange korte ture. Motorer med direkte indsprøjtning kan dog få forskellige problemer, hvis ikke olietemperaturen indimellem når over de ca. 60°C, så benzindampene kan fordampe helt ud af olien for at ledes tilbage i motoren igen via olieseparatoren/PCV.

Derudover vil de korte køreture i den grad forårsage sod i forbrændingskammeret, hvor dyser og ikke mindst olieringene kokser til, og en ond cyklus af problemer begynder. Meget kan dog gøres for at forebygge problemet.

Benzin og diesel er opløsningsmidler, og der er grænser for, hvor meget en tandrem kan klare af den slags. Og så kan den begynde at smuldre og stoppe smøresystemet til forskellige steder. Det ender ikke godt.

Med Martin A. Møller som vært har Elektro Partner udsendt en instruktiv video, der kan tilgås via Youtube. Her gennemgår han, hvordan værkstedet kan spotte de tidlige symptomer på, at en tandrem er begyndt at smuldre, og hvad man kan gøre for at forebygge det.

Se den her – før det er for sent!

Billedet: Her kontrolleres motorolien for indhold af benzin. Motorolien var helt kold, men allerede da fordampede brændbare gasser op.

Bragt i AUTObranchen 03 2021