Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Ro på!

6. apr. 2022

EFTERMARKEDET MENER · Hold op med at lovgive efter ”vist nok” og ”nu må der gribes ind”. Det er en usaglig måde at skabe ret på.

Sagen blev for nogle måneder siden rejst i dagbladet Information: Plugin-hybridbiler forurener langt mere, end de burde i forhold til den ”afgiftsrabat”, som aftalen om bilafgifterne fra december 2020 forudsatte. Det var næsten et spørgsmål om timer, inden politikere fra flere sider mente, at ”der skulle gribes ind”. Skatteministeren greb hurtigt bolden.

Resultatet var ny usikkerhed om bilafgifterne; en usikkerhed, både nybilmarkedet og vi nærede forventning om, at vi ville være skånet for – i hvert fald frem til det såkaldte pitstop i 2025.

Politikerne havde af Rådet for Grøn Omstilling allerede to måneder inden aftalen i december fået et hint om, at plugin-hybriderne udleder mere CO2, end bilproducenterne påstår. Man aftalte altså muligvis ”afgiftsrabatten” mod bedre vidende.

Siden opstod rygterne om, at pluginhybrid-ejerne slet ikke er så flinke til at lade deres biler op, og alene dermed bliver bilerne både mere uøkonomiske at køre og mindre miljøvenlige. Og i januar i år havde Cowi ”testet” 1.307 biler for Vejdirektoratet og målt en gennemsnitlig udledning på 110 gr. CO2 pr. kilometer – mere end det dobbelte af de 50 gr., som afgiftsaftalen forudsatte. Ulven var løs.

I slutningen af marts udkom en spørgeundersøgelse foretaget af Danmarks Statistik for Skatteministeriet. Resultaterne tyder på, at danskerne ”er flittige” til at lade bilen op og bruge bilens elektriske egenskaber. 36.000 pluginhybrid-ejere havde svaret. Over 70 procent konstaterede i øvrigt, at de bruger ”væsentlig mindre” benzin/diesel i deres plugin-hybrid, end de gjorde i deres gamle benzin-/dieselbil.

Billedet af pluginhybridernes CO2-udledning er altså mere nuanceret end om så.

Forløbet viser nok engang, at det koster for en branche, når regering og Folketing forhaster sig med udmeldinger i iveren for at fremstå handlekraftige. I dette tilfælde koster det desuden på den grønne omstilling, såfremt ”afgiftsrabatten” pludselig sænkes eller helt bortfalder.

Og ganske bliver det glemt, at afgifter til enhver tid har taget udgangspunkt i beregninger på baggrund af vedtagne standarder. Idéen i at omlægge afgifter – eller enhver anden lovregel – alene på baggrund af ”vist nok” er usaglig, svækker retssikkerheden og efterlader borgere og virksomheder med konstant utryghed.

Ro på!

Bragt i AUTObranchen 02/2022