Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

LEDER: Det lukkede Danmark

21. jan. 2020

Sund fornuft og almindelig omtanke er lige nu vores bedste våben mod Corona-virus.

I politik hedder det, at man står i en ny situation, når noget ikke falder ud som forventet, eller når spillereglerne pludselig ændrer sig. Med corona-virus’ens indtog i Danmark må man sige, at samfundet står i en ny situation: Spillereglerne har ikke alene ændret sig. De er sat helt ud af funktion.

Hver enkelt af os er påvirket – fordi vi har sygdommen inde på livet, fordi vores virksomheder lider, fordi store dele af vores daglige tilværelse er sat på standby. Politikerne handler effektivt og ansvarsfuldt og indfører love og regler, som vi skal tilbage til besættelsen for at finde magen til, og som i realiteten er uhørte i et demokratisk retssamfund. Myndighederne gør, hvad de kan for at beskytte os. Og vore organisationer kæmper på jeres og jeres medarbejderes vegne – både for at kunne rådgive jer korrekt og rådgive politikerne om, hvad der er og bliver mest brug for af krisehjælp til små og mellemstore virksomheder. Det er jo ikke mindst i denne situation, at vi oplever, at der er et vist skel i samfundet mellem lønmodtagere og selvstændige.

Imens trykprøves vores arbejdsmarked og vores sundhedsvæsen: Kan måden, vi har organiseret vores samfund på, stå distancen under disse forhold?

Imens må vi jo stå det igennem: Nedlukningen af vores skoler. Virksomheder, der forbløder. Møder, der aldrig bliver – private eller erhvervsmæssige. Alt sammen uden at vi sætter samfundet aldeles i stå.

Som enkeltindivider har vi et enkelt vigtigt våben mod Corona-virus’en: Vores sunde fornuft. Den tilsiger at følge myndighedernes henstillinger, sætte os ind i, hvordan vi beskytter vores virksomheder bedst, at omgås hinanden med omtanke og at undlade at panikke og handle irrationelt. Kun den sunde fornuft kan i øjeblikket give en smule ro.

Bagefter må vi samle op. Og forhåbentlig er det ikke forbi med det samfundssind, vi opfordres til at udvise i dag. Her vil være brug for fleksibilitet, overbærenhed og en ekstra personlig indsats for at få samfundet og vores virksomheder på fode igen.

Kun på sigt – når corona-virus’en forhåbentlig er overvundet – vil det gå op for os, hvilke varige spor epidemien har sat på vores måde, vi lever vores liv og omgås hinanden på. Vi kommer nok ikke uden om, at vi for altid vil se os berøvet for en lille flig af vores umiddelbarhed og vores ubekymrethed; ja, af vores personlige frihed.

AUTObranchen