Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Når et værksted går op i røg

31. mar. 2021

VÆRKSTEDET · Check dine forsikringer! lyder det vigtigste råd fra Lasse Haubo, der oplevede brand i sin virksomhed i februar, og som nu skal bygge et autogenbrug op fra bunden.

 

 

Natten til den 10. februar 2021 – klokken var lige godt to – blev Lasse Haubo ringet op af sin nabo. Der stod flammer op fra taget på den ene af Salling Autogenbrugs to haller – brandvæsenet var alarmeret.

»Jeg husker kun natten i brudstykker. At der skulle flyttes biler, så brandvæsenet kunne komme til. At indsatslederen spurgte mig, om vi havde trykflasker inde i bygningen. Det mente jeg først ikke, men det kom jeg selvfølgelig i tanker om, vi havde. Og så husker jeg det ikke som mørk nat. Projektører og ilden lyste jo op.«

Lasse Haubo har sagt OK til at fortælle om, hvordan han selv oplevede et af de største mareridt, man kan have som selvstændig virksomhedsejer: At tingene går op i røg.

»Der kom beredskab fra Lemvig, Holstebro, Skive, Nykøbing M, Thisted og Durup. Syv-otte vandvogne kørte i pendulfart for at hente vandDer blev hentet så meget vand, at husene i nabobyen stadig ikke havde vand i hanen næste morgen! De sidste brandbiler kørte næste morgen mellem otte og ni,« husker Lasse Haubo.

Grundlagt i 1987
Salling Autogenbrug blev grundlagt af søskendeflokken Lasse, Mads og Lises far i 1987. For 10 år siden afsluttede Mads og Lasse et generationsskifte, og i 2018 kom søster, Lise Korsgaard, ind i ejerkredsen. Fra to natursmukt beliggende haller drives autoværksted og autogenbrug, og her bygges mellem 40 og 50 genopbygningsbiler om året. Over for hallerne har Lasse og familien deres privatbolig.

Det var reservedelslagret og området for miljøbehandling, der forsvandt den nat. Som autogenbrug skal Salling Autogenbrug nu begynde forfra – som i helt forfra.

»Jeg sov ikke de første tre nætter. Og man vedblev at tænke: Det er en ond drøm, det her, men brandtomten fortæller jo en anden historie.«

Men man har ikke megen tid til at sunde sig i – og måske godt det samme.

 

 

Slap for forurening
De første på stedet efter brandslukningen var kommunen og beredskabet, der skulle undersøge, om der kunne forekomme nedsivning af farlige væsker. Det havde den hårde frost heldigvis hindret. Dernæst kom dialogen med forsikringsselskabet – Topdanmark. To taksatorer tog fat – den ene i forhold til løsøre- og driftstabsforsikring, den anden i forhold til bygninger.

»Og de er utrolig flinke! Når man står som autoreparatør og laver forsikringsskader, kan man godt få en fornemmelse af, at det handler om taksatorens egen pengepung. Men her har man set på de bedste løsninger,« fortæller Lasse Haubo.

Forsikringen
Selvfølgelig er forsikringen et vigtigt kapitel. Og Lasse Haubo har et godt råd: »Se at få checket jeres forsikringer! Jeg er overbevist om, at de fleste er underforsikret. Og det kommer jo for en dag – og kommer til at koste penge – når ulykken sker.

Topdanmark gik med til at beregne driftstabet over en længere periode end det atypiske og ikke særligt rare corona-år 2020. Forsikringen dækker et år frem, hvilket skulle være nok til at få en ny hal og nye faciliteter op at stå. Løsøret er værre. Salling er nyværdiforsikret; det vil sige, at alt skal opgøres og indkøbes fra nyt. Det kan hurtigt løbe op, hvis virksomheden er underforsikret. Her skal findes priser på alt, hvad der er brændt – og ikke brændt. Det kan endda gå med reservedelslagret; sværere er det med værktøj og udstyr.

Og brandårsagen da?

Hændeligt uheld
»Al offentlig snak gik på, at branden var påsat. Vi havde kort forinden hentet en bil ude fra en ejendom, der brændte samtidig som vores; en brand, der formentlig var påsat. Men hurtigt viste det sig, at der var sket en kortslutning i et ladeskab – nærmest et hændeligt uheld. Ilden var gået ud bag skabet, var krøbet langs bygningen ned til den modsatte ende, og så var taget brudt i brand. Branden har måske været i gang et par timer, uden det kunne ses,« fortæller Lasse Haubo.

Lasse og Mads havde selvfølgelig overvejet at anskaffe en røgalarm, men indtrykket var, at den ville gå for ofte i gang henset til virksomhedens aktivitet. Nu bliver der installeret røgalarmer, der først slår til sammen med tyverialarmen.

Og sådan begynder Salling Autogenbrug så småt at kunne skue fremad:

Værksted hurtigt i gang
Kun godt en uge efter branden var autoværkstedet i den ene hal i gang igen, og i midten af marts ryddedes kontor, omklædning og spisestue i hallen for at give plads til to lifte, så miljøbehandlingen kunne startes op igen. Imens er kontor og personalefaciliteter rykket ud i to midlertidige pavilloner.

Ud over forsikringsselskabet har konsulenter fra Early Warning – en del af Væksthus Midtjylland – stået bi med råd og dåd. Det har givet overskud til at tænke i, hvordan et nyt autogenbrug skal bygges op: Med grønnest mulige varme- og belysningsløsninger, værkstedsudstyr med højest mulige energiklasse og med en mulighed for et naturligt flow, helt fra bilen miljøbehandles, til en reservedel skal pakkes. Her overvejes også en lagerautomat, der efterhånden er kommet ned i overskuelige priser.

Men det betyder så afgjort ikke, at man ikke længere er påvirket af, hvad der er sket. Medarbejderne har fået tilbud om krisehjælp, og selv har Lasses datter fået støtte gennem sin skole. I Lasses hoved vil det da også rumstere en rum tid:

»Den hal, der er brændt, opførte min far i 1999 ·– og jeg var selv med til at bygge den, mens jeg gik på efterskole,« lyder det fra Lasse.

 

Bragt i AUTObranchen, april 2021