Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Man lærer nogle ting!

1. dec. 2023

Sebastian Rasmussen takkede ja stort set med det samme, da han blev tilbudt at indgå i Dansk Bilbrancheråds racing-lærlingeteam.

Det er ikke enhver beskåret at lave racerbiler. Det var lærling Sebastian Rasmussens vigtigste overvejelse, da han sagde ja tak til tilbuddet om at blive en af de fire lærlinge, som Dansk Bilbrancheråd har knyttet til sig i forbindelse med Tun Din Fremtid og Touringcar Academy.

»Da Anders havde ringet og spurgt, om jeg ville, så jeg nogle TikTok-video’er og tænkte: Dér skal jeg være med. Det er ikke enhver beskåret at få lov at arbejde på racerbiler.«

Anders er Anders Larsen, Sebastians læremester og dybt engageret i foreningen Tun Din Fremtid, der står for Danmarks formentlig mest intense kampagne for at trække flere unge til branchen.

Sebastian gik i lære i 2021.

Startede med cross
»Jeg startede med at køre cross, da jeg var barn. Så fortsætter man jo med knallerter og det blev også til at hjælpe kammeraterne. Så kom bilerne, og så vidste jeg efterhånden, at det var dét her, jeg skulle,« fortæller Sebastian (19), der ikke er ud af bilfamilie.

En drøm om engang at blive selvstændig gjorde, at han ville ”have hele pakken” fra starten og valgte derfor EUX-overbygningen – frem for at skulle læse videre bagefter. Det betød til gengæld snesevis af forgæves ansøgninger om lærepladser i Sebastians lokalområde – Nordsjælland.

»Så fik jeg et tip om at kontakte Anders, og så blev det til bare én dag i skolepraktik på skolen i Roskilde!«

Jo, EUX-forløbet kræver sit: Her er 34 elever i klassen på Roskilde Tekniske Skole, og timerne synes nærmest at fokusere på hjælp til at lave lektierne i fritiden. Alligevel er Sebastian tilfreds med forløbet:

»Det giver større alsidighed, når EUD- og EUX-forløbene kører parallelt. Og man får afsluttet EUX et stykket tid før svendeprøven, så man bedre kan koncentrere sig om den. Men det kan godt give lidt koordineringsproblemer, fordi der så at sige er tale om to skoler, man går på.«

Betyder noget fagligt
Sebastian har ikke tal på de timer, han alt i alt arbejder om ugen, når weekend’erne med Tun Din Fremtid regnes med. Men det er al tiden værd.

»Stemningen er altid god, når vi mødes til løbsweekend’erne. Vi mødes og spiser morgenmad sammen, og der er en masse god energi,« fastslår Sebastian.

Og så betyder det bestemt noget rent fagligt at være med.

»Man lærer nogle ting! Når vi udfører sporing på værkstedet, bruger vi en computer og skal bare trykke på en knap, indtil systemet siger stop. På racerbilerne består sporingsapparatet af to jernrør og en lineal. Det giver en helt anden føling med det, man laver. Og så har jeg prøvet at åbne en gearkasse – noget, jeg ellers ikke er nået til i skolen endnu,« siger Sebastian, der også peger på, at man lærer at arbejde under tidspres og tænke systematisk: »Man ved, at bilen hér skal køre igen om 20 minutter, så man lærer at holde hovedet koldt.«

Insight Racing står for den daglige vedligeholdelse af racerbilerne – den hvide Citroën DS3 og TCR-bilen Hyundai i30N; Touringcar Academys eget og DBR-team’et er kun på i weekend’erne. »Men vi er altid velkomne til at komme ud på værkstedet i Hedehusene – et ret fedt værksted.«

Sebastian har været med i hele den seneste løbssæson og regner med at være med igen i den kommende. Målet med biler og team er også at vise bilerne frem – for eksempel under begivenheder som Copenhagen Historic Grand Prix i sommer.

Forstår budskabet
»Der kom mange hen og stillede spørgsmål, og publikum forstod også hvorfor, vi har der. Og vi kørte rigtig mange penge ind til Race-for-Riget-kampagnen for cancersyge børn,« fortæller Sebastian. Undervejs fortæller man naturligvis om perspektiverne i at tage en mekanikeruddannelse: At det handler om meget andet end at skifte hjul, og at branchen giver mange muligheder.

I det daglige er Sebastian mest optaget af fejlsøgning: »Det er spændende at handle på baggrund af de symptomer, kunderne fortæller om.«

Sebastian møder dagligt ind før tid for at gøre arbejdskortene klar til svendene.

Og fremtiden?

Drømmen
Sebastian bliver udlært i 2025, hvor han og kæresten, der vil læse til forsikringsaktuar, planlægger at flytte sammen. Og så vil han gerne forblive som svend hos Anders og medejeren Thomas Olsen.

Men drømmen om at blive selvstændig lurer:

 »Jeg kunne godt tænke mig at opbygge mit eget leasingselskab. Her kan man både drive værksted og samtidig omgive sig med en masse spændende biler,« lyder det.

Noget yndlingsmærke?

»BMW! Indtil nu har jeg selv haft tre – og har lige prøvet at skifte kæde på min nuværende 520D – uden hjælp, men med en god kollega blandt svendene hos Undal med på en telefonlinje!

Sebastian Rasmussen og hans læremester, Anders Larsen, Undal Autoservice.

Bragt i AUTObranchen 06 2023