Den grønne omstilling af transportsektoren er for vigtig til at være genstand for overbud.
500.000 – det kan ikke gøre det – næh, 600.000! Nej – 700.000! Næh-nej, en hel million vil vi have!
For så vidt af forståelige og ganske ulyksalige grunde trækker et politisk forlig om fremtidens bilafgifter ud. Endnu i skrivende stund – midt i den grå november – er opmærksomheden koncentreret om mink snarere end motorer.
I mellemtiden overgår de politiske fløje hinanden i overskriftsvenlige målsætninger om mængden af nul- og lavemissionsbiler i 2030. Realiteter som samfundsmæssige omkostninger, EU-regler og formentlig en nødvendig forcering af udfasningen af konventionelle biler synes ikke at distrahere på Christiansborg. Tal-jongleringen må dog virke noget fjern for den familie, der blot har behov for et pålideligt køretøj, der kan bringe hunde og børn fra A til B – og gør det i hvert fald for os, der står over for nye investeringer, uddannelse og efteruddannelse – ja, endog udvikling af nye forretningsmodeller. Det er en ringe trøst – og på lånt tid – at vi som eftermarked får lov at vedligeholde de biler lidt længere, der ellers ville være skiftet ud i dette efterår.
Vi må formode, at forhandlingerne om en bilafgiftsreform – om end ”reform” ser ud til at være et vel stort ord her – nu indgår i finanslovsforhandlingerne. Det føles ikke rigtig trygt. Det hænder som bekendt, at der indgås forlig i de sene nattetimer; forlig, der mere har karakter af at få de politiske ender til at mødes end egentlig at have noget varigt, samfundsmæssigt perspektiv.
Det er sagen simpelthen for alvorlig og for indgribende til.
Mens vi venter på, hvad fremtiden bringer os, kan vi overveje, hvordan vi trænger igennem med budskabet om, at vi har nogle praktiske problemer, der skal løses i forbindelse med udbredelsen af de nye biler. Her tænkes ikke så meget på ladeinfrastruktur eller tilstrækkelig elforsyning som på hensynet til miljø, arbejdsmiljø og sikkerhed i forbindelse med håndtering af el- og hybridbiler, herunder skadede køretøjer. Højspændingsbatterier er ikke legetøj, og det forudsætter lovgivers opbakning, hvis vi skal omgås dem forsvarligt.
AUTObranchen 06/2020