Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Leder: Den gode historie om at være selvstændig

29. maj. 2021

SMVdanmark-analyse påpeger, at vi bliver færre selvstændige. Udviklingen overrasker ikke.

Vi bliver færre selvstændige i Danmark. Det fortæller en nylig analyse fra SMVdanmark. Siden 1983 er antallet af selvstændige og medarbejdende ægtefæller faldet med 137.000 og udgør nu blot 6,6 procent af arbejdsstyrken – samtidig som antallet af aktive på arbejdsmarkedet er steget igennem alle årene.

Den udvikling, SMVdanmark påpeger, er imidlertid uafvendelig.

Grundlaget for at nedsætte sig selvstændig er svindende inden for mange brancher. Stigende omkostninger, ændret efterspørgselsadfærd og administrative byrder skaber krav store krav til lønsomheden; krav, der kun kan honoreres gennem størrelse, gennem volumen. Det mest dramatiske eksempel er vel landbruget, der næppe har været mere produktivt end i dag, men består af en brøkdel af det antal bedrifter, vi kunne tælle bare for en menneskealder siden.

Dernæst er den tiltagende digitalisering med til at opbløde den traditionelle sondring mellem lønmodtagere og selvstændig. Digitaliseringen har skabt grundlaget for den såkaldte platformsøkonomi, hvorunder vi arbejder, når vi vil, hvor vi vil, og for hvem, vi vil. Denne udvikling udfordrer allerede den danske arbejdsmarkedsmodel, for ”de frie agenter” lader sig ikke sådan sætte i bås.

Men er ”selvstændighedskulturen” sat under pres, må vi yde et modpres. Nye generationer skal motiveres til at tage over, hvor de gamle slipper, nørdede iværksættere skal skabe ny vækst og nye arbejdspladser.

Der fremføres da også mange behjertede forslag til at styrke den såkaldte selvstændighedskultur: Bedre mulighed for betalt efteruddannelse. Dagpengemæssig ligestilling mellem selvstændige og lønmodtagere, lempeligere beskatning – ja, tilmed at få selvstændighedskultur på skoleskemaet.

Men det er ikke velfærdsgoder i sig selv, der skaber flere selvstændige. Det er – blandt andet – historierne: De gode historier om en tilværelse, der trods byrder, omkostninger og lange arbejdsdage byder på en markant personlig tilfredsstillelse.

Vi som organisationer og I som medlemmer har som nogle af de første ansvaret for at fortælle de gode historier. Om at forfølge en idé. Sætte sin egen standard.

Have foden under eget bord.

Bragt i AUTObranchen 03 2021