Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

I denne søde ventetid

2. dec. 2022

EFTERMARKEDET MENER · Opprioritering af erhvervsuddannelserne bliver en ny regerings væsentligste opgave – set med kørebriller.

Endnu mens disse linjer skrives, har vi til gode at erfare, præcis hvem der skal bemande ministerkontorerne i den nye valgperiode. Det ligger os fjernt at komme med gode råd herom. Men det ligger os temmelig nært at komme med gode råd om, hvor en ny regering bør sætte ind, når det gælder forhold af relevans for vores branche.

Med intet mindre end flammeskrift må det vigtigste punkt lyde:

Gentænk, hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse! Så godt som månedligt hører vi om nye analyser af, hvor mange faglærte hænder vi kommer til at mangle i de kommende år – ja, mangler allerede – samtidig med at vi er vidner til en overproduktion af akademikere.

Det handler for det første om mental massage: At overbevise de unge om, at det giver mening og status at være en dygtig håndværker, da ikke mindst i en tid, da vi står på kanten af den grønne omstilling.

For det andet kræver det en markant opprioritering af de tekniske skoler. Det gælder dels noget så konkret som rekruttering og fortsat efteruddannelse af dygtige lærerkræfter og investeringer i moderne teknisk udstyr, dels i at højne skolernes omdømme som attraktive uddannelsesinstitutioner – at styrke deres ”fortælling”.

Brancherne gør meget allerede – nogle mere end andre – men vi mangler den helhjertede politiske opbakning.

Set fra mesterside bør alle sten ryddes af vejen for at tage imod en lærling. Det bør ikke føles som en økonomisk belastning eller være forbundet med administrativt besvær at åbne sine døre, når et ungt menneske, der har hjertet med, banker på.

Og er tiden så ikke inde til at tage den grønne omstilling alvorligt? Tænk, at vi som branche gang på gang løber panden mod en mur, når vi påpeger, at der foregår et ressourcespild uden lige ved at kassere skadede biler; biler, der kunne have kørt videre og i det mindste have udsat tidspunktet for udledning af CO2 til fremstillingen af en ny bil.

Dernæst beder vi om, at en ny regering får styr på, hvordan eftermarkedet forventes at håndtere skadede eller måske skadede elbiler. Brande i elbiler er heldigvis sjældne, men vi gør vel i at forebygge de tragedier, der teoretisk set kan opstå i takt med, at bilerne bliver flere.

– Og sammen med andre små og mellemstore virksomheder skal vi komme med det gode råd at gøre det en smule mindre byrdefuldt at drive og administrere sin virksomhed – at rydde op i de administrative byrder, så der bliver mere tid til at skabe værdi. For virksomhederne såvel som for samfundet.

Bragt i AUTObranchen 06/2022