Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Fremtiden tegner lyst for SKAD

12. jun. 2023

En optimistisk formand tegnede billedet af en forening med medlemsfremgang under SKAD’s generalforsamling.

»Fremtiden tegner lyst for SKAD. Medlemstilfredsheden er høj, og flere virksomheder tilslutter sig foreningen. SKAD bliver hørt, når vigtige forhold skal diskuteres, og vi sætter dagsordenen på flere tekniske områder i branchen.«

Så opløftende lød det, da formand for SKAD, Kent Buchberg, aflagde beretning under foreningens generalforsamling i begyndelsen af maj på Musholm Centret ved Korsør.

Beretningen nåede i det hele rundt om et begivenhedsrigt år præget af internationale kriser, overenskomstforhandlinger og samarbejde med myndigheder og politikere. Bemeldte kriser var virksomhederne indtil videre sluppet nådigt igennem – og dog: Autolakererne har været hårdt ramt af stigende priser på gas; merudgifter, som de ikke har opnået dækning for i justeringen af materialepriserne eller blandt deres største kunder, nemlig forsikringsselskaberne, og opbyggerne har oplevet vanskeligheder med at få leveret de køretøjer, de skulle bruge til deres opbygninger.

Slipper billigere
SKAD nåede i mål med årets overenskomstforhandlinger, men de overenskomstdækkede virksomheder oplever det som frustrerende at skulle konkurrere med ikke-organiserede virksomheder, der måske slipper billigere på svendetimeprisen.

I forhold til myndighedssamarbejdet konstaterede Kent Buchberg, at Færdselsstyrelsen har været helt tavs om indarbejdelsen af typegodkendelsesforordningen i den danske synslov. SKAD vil fortsat arbejde for nationale enkeltstyksgodkendelser mulige.

Og så har SKAD henvendt sig til Motorstyrelsen med det pikante forhold, at skadede biler sælges til genopbygning uden fuldstændige taksatorrapporter eller taksatorrapporter med forbehold. Det er i grel modstrid med reglerne i lovgivningen, hvorefter rapporterne skal være fuldstændige. Den mistanke kunne opstå, at sigtet er at holde skade køretøjer under reparationsgrænsen, så de fastholder afgiften. Motorstyrelsen har taget sagen alvorligt, lød det, og nu afventer man, hvordan styrelsen vil forholde sig.

Retssikkerhedsfælde
Lige så alvorligt ville man ønske, at Motorstyrelsen tog sagen om det fejlbehæftede motorregister, som Kent Buchberg kaldte en retssikkerhedsfælde.

»SKAD har dokumenteret, at køretøjer fortsat bliver registreret forkert i DMR. Selve programmet er fejlbehæftet og tillader ukorrekt registrering af specielt udstyr, varianter og konstruktive ændringer,« fastslog Kent Buchberg, der kritiserede, at hverken virksomheder eller private forbrugere har nogen mulighed for at vide sig sikre på, om et køretøj er lovligt synet med kontruktive ændringer.

SERMI fandt også vej til formandens beretning. SERMI er en certificering, der sætter de frie værksteder i stand til fremover at tilgå blandt andre sikkerhedsrelaterede data fra bilerne. Principielt træder certificeringskravet i kraft fra august, men det er endnu de færreste lande, der har det nødvendige, bagvedliggende og temmelig komplicerede setup til at foretage certificeringen. Her samarbejder SKAD med en tysk institution.

Kent Buchberg og Henning Christiansen fortsætter begge på deres poster som henholdsvis formand og næstformand. Dagens møde blev ledet af ingen ringere end foreningens tidligere formand Leif Hansen.

Bragt i AUTObranchen 03 2023