Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Fleksjob – om ansættelse og opsigelse

8. aug. 2020

Mange af os vil gerne være socialt ansvarlige og kan måske finde plads til en fleksjobber, og det er bestemt anerkendelsesværdigt. Men ansættelsesretligt er der nogle faldgruber, du skal være opmærksom på.

Af advokat Johanne Berner, Danske Bilbrancheråd

Stadig flere værksteder gør brug af fleksjobbere til forefaldende arbejde, men det kan være en jungle at finde ud af de regler, der gælder for ansættelsesforholdet, herunder de regler, der gælder for opsigelse af en fleksjobber.

Dansk Bilbrancheråd ser i stigende omfang tvister, der udspringer af fleksjob-aftaler.

Ved ansættelsens start –

  • skal man gøre sig klart, at kommunens sagsbehandler IKKE er virksomhedens rådgiver. Det er vigtigt at understrege dette, fordi kommunen dermed ikke har en rådgivningspligt over for den virksomhed, der ansætter en fleksjobber. Ofte nøjes kommunen med at udarbejde fleksjobbevillingen og heri beskrive de særlige hensyn, der skal tages til den ny medarbejder. I visse tilfælde anfører kommunen desuden, hvilken overenskomst, der skal følges.
  • skal man sætte sig grundigt ind i, at det i juridisk forstand er en handicappet medarbejder, man ansætter, og at vedkommende har særlige (skåne)behov, som virksomheden er forpligtet til at imødekomme. Dette har MASSIV betydning for, hvordan vedkommende kan opsiges.
  • skal man nøje undersøge, hvilke ansættelsesvilkår der skal gælde for vedkommende. Uanset om arbejdsgiver har overenskomst, så SKAL fleksjobberen som altoverskyggende hovedregel følge den nærmeste overenskomst for faget i forhold til lønvilkår. Det gælder både i forhold til fritvalgskonto, pension, fridage m.v.

 

Ved ansættelsens ophør…

  • skal man holde sig for øje, at det er en handicappet medarbejder, man har ansat. Det betyder, at han/hun er særligt beskyttet af forskelsbehandlingsloven. Denne lov indebærer, at hvis medarbejderen kan påvise omstændigheder, der tyder på, at handicappet har udløst opsigelsen, så skal arbejdsgiveren dokumentere, at dette ikke er tilfældet. Kan arbejdsgiver ikke dokumentere dette; ja, så er standardtaksten i godtgørelse til medarbejderen 9 måneders løn – og det er vel at mærke den løn, som medarbejderen får samlet; dvs. inkl. opfyldningen fra kommunen. Så det er ofte temmelig dyrt …

 

Tre gode råd

  • Undersøg, om du kan udvise de fornødne skånehensyn over for medarbejderen. Hvilke behov har vedkommende, og kan du imødekomme disse? Beskriv præcis, hvilke opgaver der skal løses, og hvordan dette harmonerer med skånehensynene?
  • Få sat lønnen korrekt op fra starten; så undgår vi diskussioner herom senere.

Hvis du overvejer at opsige medarbejderen, så beskriv hvorfor (for dig selv), og hvis det på nogen tænkelig måde ser ud som om, at handicappet på nogen måde har betydning, så stop op! – og kontakt din rådgiver; vi sidder i hvert fald klar i Dansk Bilbrancheråd.

 

Bragt i AUTObranchen 05/2019