Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Elbiler er også for de frie værksteder

9. feb. 2024

Både små og store frie værksteder kan – og bør – begynde på at servicere elbiler. Michael Hesselvig i Kibæk ved Herning har gode erfaringer.

Af Adam Pade

Da DBR Nordsjælland og Københavns Automekaniker Laug i november satte de sjællandske medlemmer stævne på U/Nord i Hillerød var det blandt andet med et budskab fra Elektro Partner om, at de frie værksteder bestemt har mulighed for at servicere elbiler.

Og det kan Michel Hesselvig, Kibæk Autoværksted ved Herning, nikke genkendende til.

»Bortset fra drivlinen er der jo tale om en helt almindelig bil,« fastslår han.

Det var både en dyb interesse for faget og branchen og bevidstheden om, at elbilerne ville blive flere, der gjorde, at han syntes, den nye teknologi var spændende. Da værkstedet samtidig stod over for at blive bygget om, investerede han tidligt i både en ladestander og to lifte, der er egnede til elbiler.

Kan komme i gang for mindre
»Jeg har vel samlet set brugt 100.000 kroner på at investere i lifte og originalt testerudstyr til Audi/VW og Tesla, men man kan jo komme i gang for mindre. Eksempelvis har Bosch en passthru-løsning, der gør det muligt at fjerndiagnosticere på elbiler,« fortæller Michael Hesselvig. Dermed bliver det ikke så meget et spørgsmål om ”hønen eller ægget”, om man skal investere først og dernæst vente på efterspørgslen – eller omvendt.

Han har igennem det seneste par år haft mindst en elbil på liften om ugen – og inden da repareret på adskillige Prius’er – og både han og en af svendene har allerede for flere år siden gennemgået FTZ’s el-hybridteknikeruddannelse.

Villige til at betale
Han møder sjældent udsagnet om, at »elbiler ikke behøver service.« Tværtimod spørger folk, om han kan tage imod deres elbil, »og her skal man ikke være lang i spyttet, før man svarer ja.«

Elbiler er generelt dyrere at reparere på end fossilbiler, fordi reservedelene er dyrere. Men bilejerne synes parate til at betale.

Et service på en elbil tager udgangspunkt i serviceskemaet. Her sættes en tester på, og de relevante serviceparametre bliver gennemgået. Undervejs bliver alt slået op hos bilfabrikanterne; det koster ikke de store summer, synes Michael Hesselvig.

Klimaanlæg, bremser, lys og lygter indgår altid i et serviceeftersyn. Og selv om man hører, at elbiler har lange serviceintervaller, bør bremser checkes for hver 15.000 kilometer, ligesom bremsevæsken oftere bør skiftes. Ligeledes foretager værkstedet hyppigt styretøjsudmåling på grund af bilens tunge vægt, ligesom der tit skal skiftes styretøjsdele. Den tunge, accelerationsivrige bil er hård ved bærearme og bøsninger.

»Og så checker vi SoC og SoH (state of charge og state of health), når vi har adgang til det. Men ligger der fejl inden for batterigarantien, sender vi bilerne videre til et mærkeværksted – det svarer til de lange garantitider på karrosseriet,« siger Michael Hesselvig.

Ikke noget valg
Klimaanlægget er vigtigt, fordi det er forbundet med varmepumpen, der igen er en integreret del af højvoltanlæggets funktion.

»En ejer af en benzin- eller dieselbil kan vælge at springe service af klimanlægget over en enkelt gang. Den går bare ikke med elbiler,« fastslår han.

Vand og fugtindtrængning er kritisk – og ofte forekommende – på elbiler. Disse fejl kan medføre fejl på batteriet eller ligefrem kortslutninger.

»Andre fejl er rene betjeningsfejl. Vi havde en Audi e-Tron, der ikke ville lade. Først fordi ejeren havde hevet for hårdt, da han skulle trække ladekablet ud, og i anden omfang, fordi nogen var kommet til at indstille bilen til kun at lade om natten. Så man skal vænne sig til en lidt anden måde at tænke på, når man fejlsøger,« konstaterer Michael Hesselvig.

Kibæk Autoværksted reparerer også karrosseriskader.

Helt almindelig bil
»Her undersøger vi på nettet, om der ligger elkabler i nærheden af skaden. Og ellers er det en helt almindelig bil at arbejde på, når først elsystemet er frakoblet.«

       Mange i branchen efterlyser bedre lovregulering, når det gælder omgang med elbiler. Er det et synspunkt, du deler?«

»Forbud er ikke vejen frem. Man ville ikke forhindre uautoriserede folk i at tilgå bilerne alligevel. Vejen frem er uddannelse – uddannelse og sund fornuft. Jeg kunne dog godt forestille mig, at der indførtes en form for installatøreksamen i forbindelse med efteruddannelsen til el- og hybridtekniker,« vurderer Michael Hesselvig, »og endelig gælder det jo om at få hele branchen med.«

Han tøver ikke med at anbefale kolleger – også de mindre værksteder –at gå i gang med elbilerne. Elbiler skal man ikke være bange for, men man skal have respekt for dem.

Michael Hesselvig – der også er formand for Midtjysk Autoreparatørforening – overtog i 2000 et autoværksted under konkurs og byggede siden nyt værksted her i Industriparken. Fra starten var han knyttet til Automester-kæden. Værkstedet beskæftiger fire svende og en lærling foruden en kontordame.

Billedet på “forsiden”: Bag bremsecaliperen på Tesla sidder en lille elmotor. På billedet ses, hvordan stikket ruster, da der er trængt vand ind.

Michael Hesselvig, Kibæk Auto, anbefaler absolut sine kolleger at kaste sig ud i service af elbiler.