EFTERMARKEDET MENER · Sene eller udeblivende leverancer, stigende energipriser og mangel på arbejdskraft må ikke stikke en kæp i hjulet på et lovende, varigt opsving.
»Vi kan ikke købe biler – pladsen er snart ryddet. Ingen har prøvet det her før.«
Sådan lød en kommentar fra et af de 370 forhandler- og værkstedsmedlemmer, der bistod med at tegne billedet af eftermarkedets leveringssituation lige nu – midt i november. Konklusionen er krystalklar: Også eftermarkedet er præget af, at bilfabrikker, chip- og komponentproducenter enten er nedlukkede, selv har leveringsvanskeligheder eller har svært ved at få udskibet varer fra coronaramte havne.
Ligeledes oplever bygge- og anlægsområdet” varemangel” med markante prisstigninger på byggematerialer som resultat. Oveni kommer en øget efterspørgsel på arbejdskraft i en sådan grad, at virksomheder oplever at måtte takke nej til nye ordrer. Sidst men absolut ikke mindst truer stigende energipriser virksomhedernes likviditet og overskud.
I baggrunden lurer en gryende inflation med deraf følgende pres på renteniveauet, hvilket igen kan svække modet til at foretage nye investeringer og produktionsudvidelser.
Alligevel er de fleste danske økonomer enige om, at hér går det godt. Det positive i den udmelding er, at det er rigtigt; herom taler særligt den høje beskæftigelse og den stadig stigende økonomiske vækst sit tydelige sprog. Men bekymringen melder sig unægtelig: Kan det vare ved? Kan de ubalancer, som også vores branche oplever, spænde ben for et varigt opsving?
Det ville næsten være for godt til at være sandt, at samfundet kunne komme igennem så markant en omvæltning som en verdensomspændende pandemi med periodevis nedlukning af hele brancher helt uden blå mærker. Omvendt mærkes overalt i samfundet en taknemmelig glæde over at være på vej til at overvinde sundhedskrisen. Det er den vigtigste drivkraft for fortsat vækst.
Det vækker fortrøstning, at virksomhederne i autobranchens eftermarked til stadighed har formået at udvise en formidabel tilpasningsevne, ikke mindst når den er presset. Den evne – tillige med troen på, at dansk økonomi grundlæggende er sund – skal nok bringe os igennem.
Også selv om det kræver sin mand – og kvinde – at skabe forståelse hos kunderne for, at det skyldes kræfter, vi ikke er herrer over, når den reservedel, vi mangler, er i ”restordre”.
AUTObranchens leder, december 2021