Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

EFTERMARKEDET: Men vi har en sten i skoen!

17. feb. 2021

Ro på. Og dét i 10 år. Efter flere måneders – ja, dybest set flere års – usikkerhed om fremtidens bilafgifter er der med regeringen og aftalepartiernes bilafgiftsreform skabt stabilitet om de danske bilafgifter. Vi ved, hvad vi har at rette os efter. Forbrugerne ved, hvad de har at rette sig efter. Blot er det skade, at man missede muligheden for helt at opgive den værdibaserede afgiftsberegning. Vi vælger dog at se den del af registreringsafgiften, der fremover vil blive beregnet på baggrund af den enkelte bils CO2-udledning som et første skridt.

Bilafgiftsreformen skal resultere i 775.000 yderligere lav- og nulemissionsbiler på de danske veje i 2030. Dette antal er realiteten lig med en fremskrivning af den samlede bilbestand, idet regeringen skønner, at antallet af fossilbiler vil være det samme som i dag.

Med tanke på den uhyggelige dyst blandt folketingspolitikerne om, hvem der kunne foreslå flest mulige grønne biler i 2030, forekommer reformen afbalanceret. Det bliver dyrere, men dog ikke uoverstigeligt dyrere at køre i sin benzin- og dieselbil, vores branche har mulighed for at omstille sig, og vi slap for den forcering af udskiftningen af bilparken, der kunne have forvredet brugtbil- og reservedelsmarkederne.

At lovgivningsprocessen omkring reformen til tider har været tumultarisk, beror dels på dens kompleksitet, dels på de forhold, tilblivelsen af den er foregået under; corona-situationen har som bekendt også budt på udfordringer for både politikere og embedsmænd.

Meget a propos har vi én alvorlig sten i skoen.

Indtil statens IT-systemer er på plads – forventeligt den 1. juni – skal nye biler sælges med de afgifter, der ellers skulle have været gældende i 2021. Det betyder, at forhandlere skal sælge grønne biler med en afgift på 65 procent af den fulde registreringsafgift det kommende halve år frem for de 40, der er besluttet i den nye lov. Det rammer ikke alene nybilforhandlere, men også forhandlere af importerede brugte biler, der skal afgiftsberigtiges, inden de kan få plader på.

Samtidig er forretningerne i disse coronamåneder beordret lukket – men uden adgang til statens kompensationsordninger, idet værkstederne gerne må holde åbent.

Det knuger, at skatteministeren og hans regering – i skrivende stund – ikke udviser større empati end at foreslå en udskydelse af registreringsafgiften for en enkelt måned. Virksomhederne udsættes for et dobbelt likviditetsdræn, der kan tage livet af selv den sundeste virksomhed.

Med kursen sat i retning mod flere el- og hybridbiler må tiden også være inde til at se på de love og regler og uddannelseskrav, der skal gøre det sikkert at håndtere højspændingsbatterierne, herunder i særdeleshed skadede eller måske skadede batterier. Eftermarkedet er også en faktor i den grønne ligning.

Bragt i AUTObranchen 01 / 2021