Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Det er givende at have lærlinge

9. feb. 2024

Christian Kisku, Grevinge Auto-El, finder det givende at beskæftige lærlinge: Ikke to unge mennesker er ens, og selvfølgelig kan de tjene penge til værkstedet.

Af Adam Pade

»Det er spændende at se dem udvikle sig fra de starter, til de skal aflægge svendeprøve. Det er en stor tilfredsstillelse.«

Christian Kisku har drevet værksted siden 1997 og fra 2000 på fuld tid i egne bygninger i Grevinge i Nordvestsjælland. Og både under sin tid inden sin egen etablering – hos Ford i Nykøbing Sj. – og her i Grevinge har han uddannet lærlinge.

»For mig har lærlinge aldrig været en klods om benet. Jeg ser dem som en udfordring, fordi ikke to unge mennesker er ens.«

Speciale i fejlsøgning
Grevinge Auto-El har gennem tiden specialiseret sig i fejlsøgning. Her renoveres gearkasser og motorer, og her er opgaver på alt lige fra nye biler til de rene veteraner. Opgaverne er mangfoldige nok til, at lærlingene når rundt om alle deres læringsmål – ja, tilmed lærer de om ”gammeldags” bilteknik, og det giver indsigt.

Christian Kisku er ikke det mindste i tvivl om, at lærlingene kan tjene penge til værkstedet – og dét stort set fra dag ét. Men det forudsætter, at de får lov at arbejde selvstændigt og under ansvar helt fra begyndelsen.

»Jo før de lærer tingene, desto tidligere får du glæde af dem. De får fra starten lov til selv at gå i gang med testeren, og så skal de fortælle, hvad de mener, de kan konkludere,« siger Christian Kisku. »Det betyder, at de hurtigere bliver selvhjulpne.«

Får lektier for
At blive kastet ud i virkeligheden så hurtigt, forudsætter også, at Christian Kisku er omkring dem – er tilgængelig.

»Vi kan godt lige tage noget tid ud og gå i dybden med et særligt emne – en 4-hjulsudmåling eksempelvis – og så får de ”lektier” for og skal selvstændigt søge mere viden,« fortæller han.

Efterhånden kan de fungere så selvstændigt, at Christian Kisku – der bortset fra lærlingene er ene om værkstedet – kan være væk en dag.

»Og man må have tiltro til sine lærlinge. De får lov til at indskrive kunder og tage imod og udføre opgaver, de selv føler, de kan magte. Og aldrig er jeg jo længere væk end en telefon.«

Kommer i gear med det samme
Christian Kisku har gerne taget elever i lære via Ny Mesterlære. Det sikrer, at ”de kommer i gear med det samme”, og at de fra starten kender til virkeligheden på et autoværksted. Han har kun oplevet ganske få eksempler på, at et læreforhold ikke fungerede.

»De behøver ikke at kunne alting fra starten – jeg skal nok lære dem stoffet. Men de skal ville. Jeg har haft en enkelt lærling, der havde talentet, men som ikke ville. Og så skulle han bare videre,« husker Christian Kisku.

Christian Kisku tror på frihed under ansvar – og på motivation.

»Mine lærlinge får altid fri, når de beder om det. Til gengæld forventer jeg noget den anden vej.«

I perioden 2005-2009 beskæftigede han to svende, to lærlinge og en kontordame. Finanskrisen blev en slags øjenåbner for ham, fornemmer man.

»Der var for megen stress og jag, og jeg tog opgaver ind bare for at fylde op. Min væsentligste drivkraft er at hjælpe kunder – og kolleger – frem for at tjene flest mulig penge. Og så ville jeg gerne selv være inde over, hvad der sker på værkstedet – det var der bare ikke tid til. Men jeg kan godt mærke, vi har fået travlt, efter at min sidste svend rejste,« konstaterer Christian Kisku.

Socialt væsen
Jo, Christian Kisku er et socialt væsen: Han deltager ivrigt i foreningsarbejde – alt lige fra aktiviteter i den lokale hunde- og jagtforening til den lokale fodboldklub som frivillig træner. Og så har han overtaget formandshvervet i DBR Nordvestsjælland efter Jørgen C. Jensen.

            Lige nu beskæftiger Grevinge Auto-El lærlingene Christian Knudsen, der har været i lære i halvandet år, og Amalie Sørensen, der begyndte i august 2023. Begge har de valgt at gå på Skjern Tekniske Skole.

            Hvordan rekrutterer du?

            »Jeg har aldrig haft problemer med at finde lærlinge. De ved, de lærer noget her. Ofte tager jeg en mulig kommende lærling i praktik i en uge, hvor vedkommende får lov at indgå på lige fod med den lærling, der er her. Og så afstemmer vi forventninger, inden læreforløbet starter,« fortæller Christian Kisku.

Christian Kisku, Grevinge Auto-El: »For mig har lærlinge aldrig været en klods om benet.«