Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Det er bare om at komme i gang!

3. okt. 2023

Det er ikke spor svært at blive SERMI-certificeret. Bare se at komme i gang, opfordrer Anders Larsen, Undal Autoservice i Frederiksværk.

Det fungerer lidt ligesom MitID: Systemet beder dig om en kode, du åbner din app på mobiltelefonen, får en bekræftelseskode og indtaster den. Og så er du på.

Undal Autoservice i Frederiksværk blev det første autoværksted i Danmark til at blive SERMI-certificeret gennem Teknologisk Instituts løsning. – Og selv om Undal Autoservice har været prøvekanin for TI, har forløbet været både overskueligt og professionelt, synes Anders Larsen.

»Det er jo et lidt skørt projekt, for ingen ved, hvad SERMI reelt kommer til at omfatte og betyde. Det er bare rart at være på forkant,« siger Anders Larsen, der blev kontaktet af TI i forsommeren. Undal Autoservice er nu godkendt frem til 2028 og kan forvente et tilsynsbesøg undervejs. Vokser behovet for at kunne tilgå de relevante data, er det en overskuelig sag at få endnu en medarbejder certificeret.

Formålet med det hele
SERMI-certificeringen har til formål at give værkstederne universal adgang til data om sikkerheds- og tyverirelaterede komponenter i bilerne under samlebetegnelsen RMI. For at det kan ske, skal værkstedet kunne påvise, at der er tale om et pænt og ordentligt, professionelt drevet værksted. SERMI har desuden til formål at skabe sporbarhed, så enhver relevant datatransaktion kan spores til den enkelte kunde, bil og mekaniker, så svindel eller tyveri kan efterforskes. Dermed kan man også forestille sig, at flere reservedele og typer af software med tiden kan blive omfattet af SERMI.

»Vi føler, det er lidt af en blåstempling, ligesom certificeringen måske kan afføde noget engros-arbejde,« vurderer Anders Larsen.

Certificeringen består af to led: Godkendelsen af værkstedet og derpå certificering af den konkrete medarbejder, der skal have dataadgangen. Hele processen ventes at tage tre-fire dage under normale forhold.

Forløbet
Først henter værkstedet en skabelon til en aftale med TI om certificering. Når den er underskrevet og sendt tilbage, kan certificeringsforløbet begynde, og værkstedet får sit eget login hos TI. Derefter kan de fornødne dokumenter uploades. For værkstedets vedkommende gælder det en værkstedserklæring sammen med blandt andre ejerens og den pågældende medarbejders straffeattest, ID-oplysninger med videre. Når den del er på plads, anmoder TI leverandøren af totrinsgodkendelsen – med det mundrette navn: Digidentity –om login-oplysninger, som TI sender videre til direkte medarbejderen.

Hos Undal Autoservice hedder medarbejderen Casper Christensen.

»Jeg har valgt at bruge min private mobiltelefon til at installere totrinsgodkendelsen på. Den har jeg altid på mig, og det er jo mig, der har ansvaret,« noterer Casper.

Sammen om SERMI: Fra venstre medejer og værkfører Thomas Olsen, mekaniker Casper Christensen og medejer Anders Larsen, Undal Autoservice.

Så nyt er det heller ikke
Både Anders Larsen, medejer og værkfører Thomas Olsen og Casper Christensen selv påpeger, at man som værksted jo ikke er ubekendt med digitale transaktioner i det daglige.

»Vi underskriver jo omsynsattester digitalt, ligesom omkodning af nøgler forudsætter fremvisning af registreringsattesten,« fastslår Anders Larsen.

Jo, værkstederne har et ansvar for at logge og opbevare RMI-relaterede data. Men hvis data tilgås gennem en underleverandør – eksempelvis gennem Elektro Partners Auto Frontal, så tager Elektro Partner sig af opgaven – idet netop en underleverandør som Elektro Partner selv skal være SERMI-certificeret og i øvrigt er ansvarlig for, at kunderne også er det.

Anders Larsens klare budskab er:

»Hop ud i det – det er ikke svært!«

Vælger du at blive SERMI-certificeret hos Teknologisk Institut, så start med at klikke ind på teknologisk.dk her.