Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Corona-desinfektion ved skadeshåndtering deler vandene

25. aug. 2020

Vidt forskellige praksis fra land til land, når det gælder finansiering af udgifter til desinficering af bilerne.
Af Thomas Krebs, SKAD

Det er dyrt at desinficere biler efter modtagelse på værkstedet og før aflevering til bilejeren. Skal bilen lakeres, så kommer der to desinfektioner oveni, når bilen skal på et eksternt autolakererværksted.

SKAD har allerede i begyndelsen af Corona krisen udsendt en konkret vejledning om nødvendig desinfektion af biler. Det stod også klart, at danske forsikringsselskaber ikke var lydhør overfor, at man skulle stå for disse ekstraomkostninger. Flere aktører i branchen har også givet udtryk for, at bilejerne ikke skulle pålægges disse ekstraomkostninger, men spørgsmålet er, hvem der så skal betale.

Som det ser ud til, så vil desinfektion forblive en varig omkostning, så længe man fortsat ikke kan vaccinere imod Covid 19. Det betyder høje omkostninger, både til indkøb af desinfektionsmiddel, værnemidler og engangsklude, men også arbejdslønnen, som vi i SKAD regner ved en skade med helt op til 45 minutter total set.

SKAD har også udsendt et oplæg til et opslag, der kan ophænges i kundemodtagelsen. På opslaget er der gjort plads til at påføre prisen for desinfektion på det pågældende værksted. Og hvis et værksted vil tilbyde servicen gratis, så er det muligt at anføre et 0 under pris for at synliggøre serviceydelsen over for bilejeren.

Sådan gør de andre
Corona går ikke bort af sig selv. Generelt må vi gå ud fra, at sådanne smitsomme sygdomme også vil være en del af den vestlige verden i fremtiden. Derfor har emnet stor bevågenhed, og dette ikke kun i Danmark.

Desinfektion og de dermed følgende ekstraomkostninger, er også til debat på det europæiske niveau i autoskadebranchen. En rundspørgsel hos SKAD’s søsterorganisationer under paraplyorganisationen AIRC International, giver et billede af at emnet er relevant og skaber både debat og grundlag for retssager.

Undersøgelsen viser klart, at Corona er et varigt problem, når det vedrører sikring af både værkstedspersonale og bilejerne.

Her et overblik over tilbagemeldinger fra nogle AIRC-lande.

Holland: Nogle forsikringsselskaber er villige til at beskytte deres kunder og betaler for korrekt desinfektion af biler.

Tyskland: Nogle forsikringsselskaber betaler mellem 15 og 45 Euro. Værkstederne opfordres til at lægge sag an mod forsikringsselskaberne. Værksteder opfordres desuden til at lægge en advarselsflyer i bilen, som oplyser at bilen ikke er desinficeret, når bilejerens forsikringsselskab ikke ønsker at betale for desinfektion.

Belgien: Der er indgået aftale med forsikringsselskabernes brancheorganisation om, at forsikringsselskaberne deltager i dækning af de påførte omkostninger. Der betales mellem 15 og 25 Euro, når det kan dokumenteres, at der også er foretaget den fornødne desinfektion.

Italien: De større forsikringsselskaber betaler. Det typiske beløb ligger mellem 18 og 25 Euro. På grund af den løbende debat er sagen nu anmeldt til retslig behandling. Også i Italien, lige som i Tyskland, trækkes forsikringsselskaber løbende i retten.

Østrig: Forsikringsselskaber har ingen interesse i at kompensere værkstederne for de øgede omkostninger.

Schweiz: Forsikringsselskaber har i begyndelsen betalt for desinfektion, men efter hånden undlader man at dække denne merudgift. Statslige sundhedskrav omfatter at virksomheder beskytter kunder og ansatte.