Kun ét sted ud over Kina kunne være værter ved et internationalt mesterskab i autolak: College 360 i Silkeborg. Skolen lagde i uge 42 rammer til World skills.
Trist nok, at Danmarks kombattant, Casper Bjørn Christensen, trods brav kamp og en koncentreret indsats ikke udgik som vinder, da Verdensmesterskaberne i Autolak løb af stablen på College 360 i Silkeborg. Men der var en anden dansk vinder: Betydningen af, at netop College 360 blev udvalgt som åstedet for et helt verdensmesterskab, kan næsten ikke overvurderes. »Der var to steder i verden, hvor der kunne afholdes sådan et mesterskab. I Kina – der i sagens natur var udelukket – og i Silkeborg,« citerer uddannelseschef Jesper Falkenberg en af de internationale konkurrencedommere for.
13 lande var repræsenteret – lige fra De Forenede Arabiske Emirater til nabolandet Tyskland – da World Skills blev afviklet i Silkeborg i uge 42. Som verdensmester udgik Jongyun Kim, Korea, der måtte dele titlen med franske Victor Berthelier. Desuden overraktes en særlig bæredygtighedspris til den deltager, der har brugt så præcise kvanta materialer som muligt. Vinder blev Dorien Lozeau fra Canada.
”Special edition”
Baggrunden for verdensmesterskabet i Silkeborg er som bekendt, at VM i Skills 2022 i Shanghai måtte aflyses på grund den genstridige coronavirus. I stedet udvikledes en ”special edition”, hvorunder mesterskaberne i 61 fag blev afholdt i mere end 15 lande verden over med mere end 1.000 deltagere. Inden for vores branche kunne Andreas Christensen notere sig en 7. plads under verdensmesterskaberne i karrosseriteknik, der blev afholdt næsten samtidig i Schweiz.
De unge autolakerere blev i den grad sat på prøve: De seks opgaver bestod blandt andet i opretning af seks buler på en motorhjelm, dernæst en komplet lakopbygning, en plastreparation på kofanger, en trelags farvetilpasningsøvelse, en afdækningsøvelse og en dekoration med World Skills’ logo og Dannebrog indvendigt på en motorhjelm.
Skills Denmark, de medvirkende organisationer og skolen havde bare to en halv måned til forberedelserne – mod normalt to år. Herfra skal desuden trækkes de fire uger, der er fristen for at aflevere en samlet ”infrastukturliste” med en komplet fortegnelse over udstyr og materialer.
Once-in-a-lifetime
Økonomien blev ikke mindst tilvejebragt af den ”søjle” i malerfagets kompetencefond, Malkom, der er helliget autolakererfaget. Faget var repræsenteret af Malerfagets faglige Fællesudvalg ved repræsentant for Malerforbundet Kim Petersen og tilforordnede Casper Burlin fra Dansk Erhverv. Begge er enige om, det er en once-in-a-lifetime at få et verdensmesterskab til Danmark.
Mesterskabet blev åbnet i Gubsø Garage, og lørdagen inden konkurrencestarten blev de unge deltagere taget med ud på Jyllandsringen og fik en førstehåndsoplevelse af, hvad rigtig motorsport er. Præmieoverrækkelsen lørdagen efter blev foretaget af Silkeborgs borgmester, socialdemokraten Helle Gade. Præmien bestod af en SATA-sprøjtepistol dekoreret med WS-motiver og – efterfølgende – en laserindgravering af vindernes navne.
Ud over konkurrencen kunne publikum besøge skolens værksteder, dekorere et mobilcover eller konkurrere i at skifte dæk på tid.
Og så er vi parate til at begynde forfra: Med DM i Skills i Fredericia 2.-4. februar, hvorpå EuroSkills i september i Gdansk i Polen og World Skills i Lyon i september i Frankrig.
I 2025 skal Danmark være vært for EuroSkills.
Bragt i AUTObranchen 06/2022