Nyåbnede Haaning Collection er et varmt, næsten intimt bilmuseum, der fortæller bilernes historie – uden at diskriminere mellem hverdags- og festbilerne. Velkommen til Bagsværd ved København!
Danmark har fået et nyt bilmuseum. I Velux’ gamle beslagfabrik i Bagsværds industriområde – i sin tid arbejdsplads for 300 mand – har bilsamleren Erik Haaning sammen med sine to sønner, Michael og Nicholas, indrettet et museum, der fortæller bilens hele historie – og din egen bilhistorie. Museet er på mange måder blevet til som summen af den læring, de tre kompagnoner har draget af besøg på alverdens bilmuseer.
Og det er blevet smukt.
»Det var vigtigt for os at skabe en udstilling, der tager imod dig i øjenhøjde. Det skal være pænt. Ikke overvældende. Det skal favne dig, give dig ro, mane til fordybelse,« forklarer Michael Haaning. »Uanset hvor meget eller hvor lidt, du ved om biler, skal du gå klogere herfra.«
Andre briller
Kompagnonerne allierede sig bevidst med en indretningsarkitekt, der ikke vidste meget om biler: Helle Flou har derimod en stribe hoteller, restauranter og eksklusive detailbutikker bag sig. »Vi havde behov for nogle andre briller end dem, vi selv havde på,« begrunder Nicholas Haaning. »Og vi blev sandelig også belært,« tilføjer han lunt.
Samlingen omfatter 85 biler vist årti for årti. Den bygger på Erik Haanings egen samling, men også på nye indkøb, så bilens historie kunne blive komplet. Her suppleres med tidstypiske produkter, der sætter bilernes teknologi og design i relief, og med historiske beskrivelser. Vigtigt er det, at ingen bil er valgt tilfældigt. Til hverdagsbilerne hører eksempelvis Citroën 2CV. Til formålet er erhvervet en serie 1 – og så fremdeles.
Informationstavlerne ud for bilerne vil med tiden blive suppleret med QR-koder, der linker til uddybende historier. På væggen bag konferenceafsnittet er vist bilmærkernes respektive tidslinjer i enkelt grafisk sprog.
Her skal være plads
»Vi kunne nok have fået plads til flere biler. Men her skal være ro og plads til at beskue bilerne fra flere sider,« siger Nicholas Haaning. Det har også givet plads til siddesteder – snart sagt lounges:
»Du må gerne føle det lidt som en hotellobby. Du er på rejse og gør ophold; du kan være i selskab med andre eller være for dig selv.«
Indretningen er gennemtænkt.
»I starten ville vi fokusere på lyssætningen. Derefter på akustikken. Men vi nåede hurtigt frem til, at vi ikke rigtig kunne gå på kompromis med noget. Hvad nytter fornem belysning eller gode materialer, hvis skiltningen er middelmådig?«
Farvesætningen i udstillingsområderne er neutral grå: Du skal forholde dig til bilerne, ikke til rummet. De mindre mødelokaler – med gulve i brede egetræsplanker – er sat i en sart mosgrøn.
Der er ikke gjort forskel på, om bilerne er hverdagsbiler eller ”festbiler”, som Michael Haaning udtrykker det:
Alle er stillet lige
»De færreste af os er født på sædet i en Ferrari. Den er ikke så meget en del af vores personlige historie, som den bil, vores forældre havde, da vi var børn. Derfor er alle biler stillet lige,« siger han.
Antallet af biler kan dog også gøres anderledes op: En gigantisk glasmontre – i hele rummets højde – rummer 12.000 modelbiler; et udsnit (!) af Erik Haanings modelbilsamling.
Museet kan andet end vise biler frem. En del af team’et bag er eventdirektør Birgitte Hald Hvidberg. Hun skal bringe liv til caféen, biografen og ikke mindst de fem forskellige eventområder; herunder ”Stuen” – et bygningsafsnit i fuld lofthøjde med det imponerende konferencebord, centerområdet med den imponerende belysning, ”garagen” og de mindre mødelokaler: Her kan afholdes begivenheder af enhver art. Netop nu bygger museet eget køkken.
Ingen af de tre mænd bag er branchefolk.
Historien
Erik Haaning (79) er uddannet mejerist – i tredje generation – og har igennem årene drevet kiosksalg og produktion af konfekture. Michael er investeringsekspert, og Nicholas har ført familietraditionen videre som kioskejer. Sammen bestyrer de et ejendomsselskab.
»Rent økonomisk set er denne investering nok den ringeste, vi kunne foretage. Men den er gjort med hjertet – og er måske den investering, vi bliver gladest for at have gjort,« fastslår Michael Haaning.
Erik Haaning har samlet på biler, siden han fyldte 20. Den første – en Ford A – blev indkøbt med restaurering for øje. Og restaureringen – den afventer stadig. Med årene opbyggede han en bilsamling, der henstod i lader og garager. I 2004 overtog han sammen med en kompagnon et større erhvervsareal i Sæby ved Høng i det vestsjællandske. Og årene – de gik.
»Da jeg fyldte 75 – for fem år siden – begyndte vi at overveje, hvad der skulle ske med samlingen; jeg holder jo ikke evigt. Det stod fast, at vi enten skulle sælge det hele – eller flytte samlingen,« beretter Erik Haaning. »Vi ville gerne ind mod København, dels af hensyn til tilgængeligheden, dels fordi vi alle bor i Hovedstadsområdet. Og vi faldt alle for bygningerne her med det samme, vi så dem.«
Museet åbnede i august og har allerede her i september afviklet de første 20 arrangementer.
»Vi er blevet beæret over mange af de reaktioner, vi har fået. En af dem er ordet ”tak” – tak fordi vi gør det her,« siger Michael Haaning.
HAANING COLLECTION
Smørmosevej 16, 2880 Bagsværd
Åbent onsdag – fredag kl. 10.00 – 17.00 samt lørdag og søndag kl. 10.00 – 16.00. Åbent i hele efterårsferien 10.00 – 16.00
www.haaningcollection.dk
Se flere billeder i AUTObranchen 05 2021!