Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Autogenbrug i anden potens

6. okt. 2021

Autogenbrug bør være andet end genbrugsdele. Bilen rummer et overflødighedshorn af restmaterialer, der kan anvendes i ny produktion. Salling Autogenbrug afsøger mulighederne gennem grønne projekter.

Dagens vært, Lise Korsgaard (tv.) sammen med Sille Aaes, designfirmaet Grünbag: Måske kan tekstiler fra sprængte airbags bruges til “rigtige” tasker?

Sille Aaes fra designvirksomheden Grünbag griber nysgerrigt fat om et stykke tekstil fra en sprængt airbag og mærker materialet med fingrene. Kanske tekstilerne kunne klippes op og bruges i rigtige tasker?

– Og således foregår det rundt om på de ”stationer”, der rummer restfragmenterne fra fire totalt adskilte Peugeot’er: Kan sædeskum indgå i fremstillingen af faldunderlag? Kan knust, lamineret glas blive til smukke, lysreflekterende bordplader? Ud for hver station er placeret en opslagstavle, som de medvirkende kan hænge post-itsedler op på med idéer.

Omkring 20 gæster, der repræsenterer virksomheder, konsulentfirmaer, forskere fra Aarhus Universitet – og en enkelt billedkunstner – er samlet i Skive denne onsdag formiddag i september for at brainstorme om, hvordan alt det, autogenbrugerne ikke kan bruge fra skadede og udtjente biler, kan nyttiggøres. Alle har de takket ja til at deltage i en workshop ledet af Dansk Design Center. Den er led i et projekt støttet af Grøn Cirkulær Økonomi (GCO) under Erhvervsfremmestyrelsen; et nationalt initiativ, der skal hjælpe mere end 450 virksomheder med at udvikle deres forretning i en mere cirkulær retning.

Brand satte virkelig noget i gang
Vært og initiativtager er Salling Autogenbrug.

»Vi har længe gået med denne her bæredygtighedstankegang, men branden i februar satte virkelig noget i gang. Vi kunne jo ikke genanskaffe vores lager som en anden detailbutik, så måske var tiden inde nu til at tage skridtet og søge nye veje,« fortæller Lise Korsgaard. Hun driver selv en udgivervirksomhed, men er aktiv medejer af Salling Autogenbrug sammen med brødrene Mads og Lasse Haubo.

Et »sindssygt stærkt« erhvervsråd hjalp til med diverse projektansøgninger, ligesom Erhvervshus Midtjylland er involveret. I alt tager Salling Autogenbrug nu del i fire forskellige grønne projekter, herunder om energieffektivitet og det lokale projekt, Green Innovation Week. Sidstnævnte går ud på, at elever og studerende fra en række uddannelser skal udvikle grønne løsningsforslag til lokale virksomheder.

Grundlæggende går GCO-projektet ud på at definere og finde afsætning for de forskellige restprodukter – glas, plastmaterialer mv. Udfordringen er dels at finde frem til, hvordan materialerne kan bruges, dels at finde afsætning for dem i et sådant omfang, at det bliver lønsomt for Salling Autogenbrug – ja, for den samlede autogenbrugsbranche. Mindre end halvdelen af alt det, en bil består af, går i dag til egentlig genbrug.

Tomas Sander Poulsen fra konsulentfirmaet Provice (længst til højre) førte deltagerne igennem dagens workshop.

Interessant branche
»Kunsten ligger i at kunne skalere op. Men vi befinder os i en interessant branche, hvor virksomhederne handler utroligt meget sammen. Kan vi finde afsætning for udtjente plastkofangere, ville vi kunne købe yderligere op blandt vores kolleger,« uddyber Lise Korsgaard.

Jo, der er en butik, der skal drives i dagligdagen. Og jo – det kræver kræfter og ressourcer at deltage i projekterne, fordi Salling Autogenbrug blandt andet lægger arbejdstimer i dem.

»Men har vi råd til at lade være? Vi ved ikke, hvor stort salg der vil være i reservedele i fremtiden. Den grønne omstilling er en af de knapper, vi kan trykke på, for at være sikre os en plads i opløbet,« fastslår Lise Korsgaard.

Som en vigtig drivkraft er indførelsen af CO2-regnskaberne, hvor det gælder for virksomhederne om at nedsætte deres samlede klimaaftryk mest muligt. Det kan blandt andet ske med øget anvendelse af genbrugsmaterialer. Markedet vil altså vokse.

Ren forretningsudvikling
For Lise Korsgaard og Salling Autogenbrug er de grønne projekter ren forretningsudvikling.

»Det spændende er, at det her kan blive noget, man kan tjene penge på. Det ligger i kortene, at ligesom du skal tænke i digital omstilling, så skal du også tænke i en grøn. Og så er det da en mega bonus, at vi tilmed skaber en bedre verden.«

Dagens workshop er et led i jagten på nye partnere. Men Lise Korsgaard er ikke bleg for selv at tage fat i virksomheder: »Det handler jo om at turde, og det værste, der kan ske, er, at man får et nej.

På opslagstavlerne ud for stationerne med de forskellige restfragmenter stiger antallet af post-itsedler. Og langs en af væggene har Grünbag stillet eksempler op fra deres kollektion, herunder tasker med stropper i form af sikkerhedsseler – leveret af Salling Autogenbrug.

Det er nok her, det begynder: I det små. Men det kan gå hen og blive meget større.

Lykkeligvis var der gang i notesblokkene under workshop’en hos Salling Autogenbrug.

Salling Autogenbrug mistede både faciliteter til miljøbehandling og hele reservedelslagret, da virksomheden blev ramt af en brand først på året. Den nedbrændte hal bliver ikke genopført. I stedet har Salling Autogenbrug overtaget det tidligere Lundbro Autoophug i Skive, der nu undergår en større renovering.

Bragt i AUTObranchen 05 2021