Op til et års leveringstid på fabriksnye biler og på elektronik slår igennem i hele autobranchen – med vareknaphed og højere priser.
»Vi mangler biler til opbygning. Alle varer stiger drastisk i pris, og der er ved at være problemer med at skaffe visse varegrupper.«
»Lang leveringstid på enkelte dele.«
»Vi kan ikke købe biler – pladsen er snart ryddet. Ingen har prøvet det her før.«
Kommentarerne var talrige, da Dansk Bilbrancheråd og AUTObranchen spurgte Dansk Bilbrancheråds medlemmer, om de som værksted eller som bilforhandler kunne mærke noget til de lange leveringstider på reservedele og på fabriksnye biler til nybilforhandlerne.
»Udsolgte varer.« »Dyrere fragtpriser.« Og »mangel på karrosseridele, OE-dele, træk til flere mærker, styrebokse, ledningsnet.
Højere priser
Hele 370 medlemmer var os behjælpelige med at svare. Halvdelen af værkstederne mærker øget efterspørgsel i nogen eller høj grad, og godt en tredjedel nikker genkendende til en øget efterspørgsel på brugte biler. 42 procent meldte om vanskeligheder med at opdrive brugte biler, der var relevante for deres forretningskoncept. Tallet er i realiteten langt højere – snarere 100 procent – idet hele 44 procent markerede, at spørgsmålet ikke var relevant lige for dem, eventuelt fordi de ikke driver bilsalg.
Udviklingen afspejler sig i priserne; hele 55 procent konstaterer, at brugtbilpriserne er steget i nogen eller i høj grad. 35 procent mener, at situationen vil vare ved også i 2022.
Andre lande i samme situation
»Tallene viser, at følgerne af sundhedskrisen er til at tage og føle på. Vi hører eksempelvis fra Accept Auto – det brancheejede finansierings- og leasingselskab – at der indgås halvt så mange købekontrakter som tidligere. Og manglen på brugte biler kan ikke længere afhjælpes af importerede biler, for landene omkring os står naturligvis i samme situation,« siger direktør i Dansk Bilbrancheråd, Erik S. Rasmussen.
Baggrunden for misèren er, at corona-virussen fortsat slår til hos både bil-, chip- og komponentfabrikanter, og bliver der endelig produceret biler og dele, kan et lokalt coronaudbrud hindre udskibning.
»Udfordringen ligger i, at det kan være svært at skabe forståelse hos kunderne for de lange leveringstider – eller helt udeblivende leverancer. Det er en dybt frustrerende situation, der truer med at tage en smule af pusten ud af den stigende efterspørgsel på værkstedsydelser, som værkstederne også oplever.«
Gælder hele vejen rundt
Også Køretøjsbyggerne under SKAD og medlemmerne af Dansk Autogenbrug mærker til den usædvanlige situation. »Der er flere, der klager over lange leveringstider på reservedele,« lyder det fra direktør Thomas Krebs, og både formand og næstformand i DAG, henholdsvis Søren Lundfold og Lasse Haubo, melder om øget omsætning: »Og det gælder faktisk alle mulige dele, både karrosseri- og mekaniske dele,« siger Lasse Haubo.
Fra Hammershøj Autoophug beretter Søren Damsgaard om, at der er efterspørgsel på genbrugsdele, der er lang leveringstid på som nye.
Bragt i AUTObranchen 06/2021