At kunne sende dygtige svende videre, som han kan stå inde for. Dét – og at bidrage til sikring af fremtidens arbejdskraft – synes at være Jesper Wulffs væsentligste drivkraft for at have lærlinge. Og så er det sjovt at arbejde med unge – man bliver selv yngre af det, synes han.
Jesper Wulff (50) har siden 1992 været selvstændig – i sin tid med udgangspunkt i bilsalg og et lokalt autolakereri, her også med en lærling. Det blev siden skåret fra, og fra 2006 har værkstedet været tilsluttet Bosch Car Service kæden. Igennem tiden har værkstedet også påtaget sig pladearbejde – og uddannet en enkelt karrosseritekniker.
Sin første mekanikerlærling antog Jesper Wulff i 1997. Lige nu beskæftiger Nr. Nebel Autoservice tre mekanikerlærlinge – foruden tre svende.
»Jeg føler et ansvar for at få nye ind i faget. Der mangler kvalificeret arbejdskraft, og afgangen fra faget er generelt høj, fordi automekanikere er efterspurgte også i andre brancher,« konstaterer Jesper Wulff.
Tager da tid
Jo, det tager da tid at have lærlinge. De skal holdes i hånden, og man må være lidt inde over det, de laver.
»Jeg terper dem gerne lidt i stoffet i løbet af dagen. Og har vi et særligt problem med en bil, kan jeg godt finde på at kalde dem sammen. Så standser vi lige arbejdet og taler om, hvad problemet kan være, og hvordan vi løser det.«
Jesper Wulff opererer ikke med begrebet ”læresvende”. Lærlingene bliver kastet ud i selvstændige opgaver, og så står de alle bag dem.
Ofte begrundes en skepsis imod lærlinge med økonomien i det.
»De begynder nok først at bidrage positivt til bundlinjen, fra de er halvvejs henne i læreforløbet. Men jeg har aldrig gjort dét at have lærlinge op i penge,« siger Jesper Wulff.
En anden begrundelse er ”kvaliteten” af de unge.
»De lærlinge, jeg ansætter, bliver målt og vejet – blandt andet under et indledende praktikforløb. Men blandt alle de lærlinge, jeg har haft gennem årene, har jeg kun måttet afskedige én,« husker han.
Sender videre
Som overvejende hovedregel hjælper Jesper Wulff sine færdigudlærte svende videre: Det har de bedst af, vurderer han. Ikke desto mindre afslører han, at to ud af hans tre svende også er udlært her på stedet.
Jesper Wulff erkender, at han forlanger noget. Både af sig selv, af sine svende – og sine lærlinge. Når lærlingene er færdige med deres uddannelse her, ligger de altid i toppen af karakterskalaen.
»Jeg arbejder meget på at optimere mest muligt. Og jeg hader fejl! Men da jeg ved, fejl er uundgåelige, så gælder det om at lære mest muligt af dem,« siger han.
Beliggenheden i Nr. Nebel betyder, at værkstedet får færre daglige leveringer af reservedele end i de mere centrale byområder. Det betyder dels, at der skal udvises en vis omhu, når man afsender bestillinger, dels at svende og lærlinge må lære at multitaske: Er man gået i stå med én bil, fordi man mangler reservedele, så må man videre til den næste.
God skole
Alle tre lærlinge går på Skjern Tekniske Skole, ligesom Jesper Wulff selv gjorde det i sin tid.
»Det er en god skole, der har investeret i det nyeste udstyr. Det er også her, Bosch Car Service-kæden har valgt at lægge kædens egen, nye lærlingeuddannelse; en uddannelse, hvor lærlingene under læreforløbet får en forsmag på Bosch’ teknikeruddannelser,« fortæller Jesper Wulff. En enkelt af hans egne lærlinge – Mikkel Skovgaard Hansen – er med på holdet, der startede op så sent som sidste år.
Skolens præstationer aflæses også af et karaktergennemsnit på mere end 11 blandt de nyudlærte svende på automekanikeruddannelsen.
Jesper Wulff har et forholdsvis tæt forhold til skolen som censor for grundforløbseleverne.
»Tid til at være lærling«
Lærlingene Simon Sørensen (25), Andreas Aggeboe Wulff (20) og Mikkel Skovgaard Hansen (17) er også glade for deres skole.
»Det er en fantastisk skole. Lærerne brænder for det, de gør. De er simpelt hen nørder,« lyder det fra Andreas.
Mikkel er den, der er med på Bosch-holdet.
»Vi er ca. 17 Bosch-lærlinge fra hele landet, der alle bor på skolen under skoleopholdet. Og – jo, der er kulturforskelle på for eksempel københavnerne og os,« siger Mikkel, der ikke desto mindre finder det berigende at være sammen med ligesindede fra hele landet.
Simon var i lære et andet sted, inden han kom til Nr. Nebel. Han mener selv, han har lært mere her på to måneder, end på det forrige værksted over to år – her får man lov til at lære fejlsøgning.
Hvad er så et godt lærested?
»At der er tid til at være lærling. At det ikke gælder om at være færdig hurtigst muligt, men at der er tid til at forstå og lære. Det er der her,« forklarer Simon, der bliver færdigudlært i 2022.
Simon er ikke helt afvisende over for en gang at blive selvstændig, men ved også, det kræver mod. Andreas – Jespers søn – har samme tanke, men bliver lidt betænkelig, når han tænker på, hvor meget arbejde hans far lægger i værkstedet. Mikkel er nok ikke til sinds at blive selvstændig.
AUTObranchen 03/2020