Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Pas på biler til genopbygning!

27. nov. 2024

MARKEDET · Det er »russisk roulette at købe en genopbygningsbil, hvis den ikke er opgjort som loven kræver,« skriver Thomas Krebs. Vær varsom med at købe biler til genopbygning, advarer han.

Af Thomas Krebs, direktør, SKAD

SKAD har nu i over to år arbejdet målrettet med at undersøge salg af genopbygningsbiler via online-markedspladser så som forsikringsbiler.dk og AutoProff. Det, der foregår, kan efter SKAD’s opfattelse ligne omgåelse af registreringsafgiftsreglerne.

Hvorfor det?
Ja, registreringsafgiftsloven er klar i mælet, hvordan en skade skal opgøres.

§ 7. Der svares afgift af tidligere afgiftsberigtigede motorkøretøjer, der er genopbygget efter at have været ødelagt ved færdselsuheld, eksplosion, ildebrand m.m., såfremt disse er omfattet af en skadesforsikring, og såfremt udgiften indbefattet merværdiafgift til fuldstændig udbedring af de ved færdselsuheld m.v. skete skader overstiger 75 pct. af handelsværdien før uheldet for køretøjer …

 Stk. 3. Udgifterne til genopbygning af køretøjet opgøres af forsikringsselskabet eller taksator. Opgørelsen skal indeholde samtlige udgifter til genopbygningen inkl. merværdiafgift, herunder maling og lakering. Opgørelsen skal indeholde en specifikation over dele, som skal udskiftes, med anførsel af priserne på disse. Opgørelsen skal ske på grundlag af bruttopriser på nye reservedele, herunder nyt karrosseri (forfatterens fremhævelser).

Det siger sig selv, at når der i opgørelserne på udbudsportaler ikke angives samtlige udgifter ved skaden og også anvendes brugte dele til opgørelsen, så anses dette for at være i strid med loven. Det værste er, at vi også har oplevet, at en taksatorrapport er blevet ændret på en urealistisk måde, så bilen var under de 75 procent. Den går bare ikke!

Risiko for totalskade
Det står da også klart, at når en bil ikke er opgjort til fulde, og den sælges til genopbygning, og værkstedet herefter skal putte en masse penge i den del af skaden, der ikke er opgjort, så er risikoen for, at der er tale om en totalskade, ganske stor. Dermed kommer værkstedet på glatis, fordi loven siger, lige som med pant, at betalingspligten for registreringsafgift skal ske af ejeren af bilen, altså i dette tilfælde værkstedet. Sælger værkstedet bilen videre til en kunde, så hæfter kunden for registreringsafgiften og værkstedet får en retssag på nakken.

Det er naturligvis træls, at et værksted ofte ikke kan stole på de oplysninger, der gives ved salg af genopbygningsbiler. Det har vi gennem undersøgelser erfaret. Dermed kan det være en tabsforretning at genopbygge en bil, hvilket vi i SKAD anser for værende et betydeligt problem.

Derfor har vi indsendt et stort antal af opgørelser til Motorstyrelsen, hvor vi direkte kunne dokumentere, at § 7 i loven ikke blev overholdt. Vi indsendte også statistik over de sidste 10 år til Motorstyrelsen, så de kunne se, at der var tale om mulige milliardbeløb.

Anslåede handelspriser
I denne sammenhæng satte vi også spørgsmålstegn i forhold til de ”anslåede handelspriser”, som forsikringsselskaberne oplyser nogle gange. Ofte oplyses denne vigtige handelspris ikke, og et værksted kan ikke se, om skaden har et omfang, hvor bilen egentlig er totalskadet. Først skal man undre sig over, at der står ”anslået”, da dette er et ”gummiord”. Kan man regne med denne handelspris, og er den egnet til at opgøre, hvorvidt en bil er totalskadet? Loven anerkender ikke en ”anslået handelspris”. Og vi mener, at det absolut ikke er værksteder, der skal ”anslå” en handelspris. Det er ene og alene forsikringsselskabernes pligt, som det er anført i loven.

I juli 2024 informerede Motorstyrelsen om, at man vil foretage kontroller af de udbudte biler. SKAD er fortsat i dialog med styrelsen, så loven overholdes.

Russisk roulette
Vi anser det for værende russisk roulette at købe en genopbygningsbil, såfremt denne ikke er opgjort som loven kræver.

Sagen er jo ganske enkel. De værksteder, der opgør skaderne, skal have betaling for deres arbejde, at opgøre en skade helt, som loven siger. Så er der klarhed over, om en bil er totalskadet eller ej, og værkstedet får en reel indsigt i den samlede skade.

Ydermere så mener vi, at en taksatorrapport skal låses, så den ikke kan ændres, efter bilen er dømt til ikke at blive repareret, for at undgå, at reglerne om registreringsafgifter kan omgås.

Det er ordentlighed, som vi ser det!

Bragt i AUTObranchen 06 2024