VIRKSOMHEDEN · Både køber og sælger skal være tilfredse, når en virksomhedshandel er overstået. Kom med bag kulisserne og læs om, hvordan en handel går for sig.
På mindre end tre måneder var handelen på plads. Mike Hansen kunne nu koncentrere sig om et skadescenter i Lundby, og Nikolaj Aaresøn fik taget sit første skridt i udmøntningen af sin strategi om at stå stærkere som værkstedsejer med et værksted nr. 2.
Vi befinder os få kilometer fra Vordingborg, ud til en pænt befærdet vej. Bænket om bordet i det rummelige værksted sidder stedets nye ejer og den mand, der fik det hele til at glide på plads: Mogens Larsen, MH Ledelse, der formidler køb og salg af virksomheder.
Fremtiden kræver investeringer
»Fremtiden vil kræve store investeringer i specialværktøj og udstyr, og det kan være svært at klare for det lille værksted. Derfor har jeg længe overvejet at udvide med ét og måske gerne flere værksteder for at konsolidere mig,« fortæller Nikolaj Aaresøn, der i forvejen driver Aaresøn Biler i Væggerløse på Falster. Her beskæftiger han fem mand.
Han stødte på en annonce på Dansk Bilbrancheråds Intranet om et værksted, der var til salg, og kontaktede Mogens Larsen. Parterne mødtes første gang sidst i november i fjor.
»Vi startede med en rundvisning, og så er det i første omgang min rolle at være med til at skabe den gode dialog – sørge for, intet står stille,« forklarer Mogens Larsen. »Der skal opbygges tillid og skabes en oplevelse af fælles interesser mellem parterne.«
Undervejs noterede han spørgsmål til videre afklaring.
Biludlejningen
Begge værksteder er tilsluttet Autopartner, og desuden drives her biludlejningsvirksomhed; et arbejdsfelt, Nikolaj Aaresøn dermed også kunne få mulighed for at skalere. Det sker gennem Oscar Biludlejning, der driver et yderst enkelt koncept. Med begge værksteder disponerer han foreløbig over 22 biler af forskellig type. Og så faldt han for placeringen og kunne se et potentiale i værkstedet, der omfatter fem lifte med mulighed for service af større køretøjer.
Inden parterne mødtes igen, blev der kigget på tallene. Nikolaj Aaresøns revisor fik de seneste tre års regnskaber for værkstedet, og et nærmere studie af værkstedets nøgletal kunne bringe klarhed over, om prisen var den rigtige. Hertil kom beregningen af goodwill, der erlægges for at overtage en going concern, altså et navn, et kundekartotek og et telefonnummer. Her findes der en række modeller, der er godkendt af SKAT, »og dem følger vi,« siger Mogens Larsen.
Autopartnerkædens kædekontor var også inde over processen som sparringpartnere, inden parterne mødtes i februar i år for at få de sidste detaljer på plads og skrive under på kontrakten.
Dagen efter mødtes medarbejderne på de to værksteder for første gang, og siden da har der været tæt kontakt de to værksteder imellem: Man bringer specialværktøj frem og tilbage, og ikke mindst giver man hinanden gode råd. Og selvfølgelig skal medarbejderne mødes igen.
Mogens Larsen har ikke så få virksomhedshandler bag sig.
Sælgers mand … eller købers
»Jeg foretager en vurdering, hører, om sælger først vil igennem en salgsmodning af virksomheden, eller om vi skal køre lige på, og så hjælper jeg med at finde egnede købere. Det sker gennem mit netværk – jeg ved jo lidt om, hvad der rører sig – og vi annoncerer for eksempel hos Dansk Bilbrancheråd. Tilbage står jeg med en shortlist af mulige købere. Det, det handler om, er, at køber skal kunne betale og skal være én, som sælger gerne vil sælge til,« siger Mogens Larsen.
Jo, han er sælgers mand. Men begge parter skal være tilfredse.
»Det må aldrig handle om, at noget er en risiko for den ene og en mulighed for den anden. Dér skal der være en jævnbyrdighed,« understreger Mogens Larsen.
Han kan også optræde – så at sige – som købers mand og finde et værksted til en interesseret køber.
Der er rigtig mange detaljer, der skal være på plads, inden et køb kan falde i hak. Det gælder aftaler om, hvad der følger med af værktøj og udstyr, og kan og vil medarbejderne følger med over? Mike Hansen beskæftigede to svende og en lærling, og kun den ene svend ønskede ikke at fortsætte under en ny ejer.
»Så handler det om finansieringen. Ofte følger vi den model, at banken finansierer 50 procent og køber 25 procent, og så får sælger et gældsbrev på resten: Sådan kan sælger hjælpe køber og værksted godt videre,« forklarer Mogens Larsen.
I dette tilfælde var bygningen lejet. Det er afgjort Mogens Larsens erfaring, at værksteder i lejede bygninger er nemmere at sælge, fordi finansieringsbehovet dermed ikke er helt så stort.
Lyt til dig selv
Han oplever, at mange banker har for ringe praktisk indsigt i dét at drive virksomhed – i dette tilfælde et autoværksted – og at det gør bankerne mere påholdende med tilbud om finansiering.
Og dernæst har han det gode råd til både købere og sælger: Lyt til hjerne, hjerte og mave, før man siger ja.
Mogens Larsen har drevet egen rådgivningsvirksomhed gennem de seneste 10 år med en mangeårig baggrund inden for pengeverdenen. Ud over at formidle køb og salg kan han også medvirke til at drive væksten i en virksomhed.
Dansk Bilbrancheråd har en samarbejdsaftale med MH Ledelse om en ”specialpakke” ved køb og salg af virksomheder. Check ind på Intranettet, hvis du er medlem.
Bragt i AUTObranchen 06 2024