Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Bildemontering på samlebånd

8. aug. 2024

GPA modtager 25.000 biler om året. Hver bil føres frem fra én arbejdsstation til hinanden på automatiske slæder.

 

AUTOGENBRUG · Næppe noget sted i verden er ”den omvendte bilfabrik” så præcis en betegnelse for et autogenbrug. Kom med indenfor hos GPA i det sydlige Frankrig.

Fabrikken, kalder medejer og e-handelsansvarlig Hugo Barberot konsekvent sin autogenbrugsvirksomhed beliggende i det sydøstlige Frankrig – i Livron-sur-Drôme, 125 kilometer stik syd for Lyon. Og måtte ”den omvendte bilfabrik” være betegnelsen for et autogenbrug, så er det i iøjnefaldende grad tilfældet her.

GPA – Giants Pièces d’Automobile – blev grundlagt af Hugos bedsteforældre i 1962, og endnu er 10-15 familiemedlemmer en del af den i alt 300 mand store arbejdsstyrke.

Virksomheden indsamler knap 25.000 biler om året fra det meste af Frankrig. Langt de fleste aftages som totalskader fra forsikringsselskaberne, som GPA har aftaler med. Bilerne henter GPA selv med deres 26 autotransportere tre-fire dage efter, bilerne er opkøbt. Mange af de op imod 4.000-6.000 biler, der henstår på det 24 hektar store areal, tilhører dog stadig forsikringsselskaberne, indtil forsikringssagerne er endeligt afsluttet. Bilerne står under tag, der er monteret med solpaneler. Solpanelerne – suppleret af en vindmølle – betyder, at GPA er selvforsynende med energi. Og skulle ulykken være ude, disponerer GPA over sit helt eget brandvæsen med et særligt vandreservoir og brandslukningsudstyr.

Mobile slæder
Bilerne placeres på mobile slæder ud for flere forskellige produktionslinjer. Linjerne er opdelt efter størrelse og stand. Herudover er der linjer for skrotbiler, brændte biler og elbiler, der udgør seks procent af det antal biler, GPA modtager om året. Inden for portene føres bilerne igennem syv stationer. Her behandles og demonteres mellem 80 og 100 biler om dagen, hvilket resulterer i ”produktion” af 2.000 genbrugsdele. Foruden de 25.000 biler modtager GPA omkring 3.500 motorcykler til miljøbehandling og demontering.

Produktionen indledes med demontering af kofangere, lygter og dæk, hvorefter bilerne miljøbehandles. Herefter følger demontering af plast- og karrosseridele. Først og fremmest af arbejdsmiljøhensyn udtages alle døre – uanset om de skal genbruges eller ej. Det gør det sikrere og nemmere at vende bilerne 90 grader for hurtig og nem demontering af motor og gearkasse. Som en sidste station bliver bilerne presset til kuber på en kubikmeter. Ligesom herhjemme registreres hver udtaget komponent på et stamkort, hvormed der sikres konstant sporbarhed.

Familieværdierne
Medarbejderne er fast beskæftiget ved den enkelte station – man roterer ikke. Det stiller ifølge Hugo Barberot desto større krav til et attraktivt arbejdsmiljø, der blandt andet manifesterer sig i gode medarbejderfaciliteter – alt sammen baseret på en virksomhedskultur, der afspejler de ”familieværdier”, som GPA drives ud fra. Her spiller man gerne boules i frokostpausen, hvis vejret er til det. Medarbejdere, der er beskæftiget med miljøbehandling, gennemgår en selvstændig uddannelse, hvormed de opnår en personlig certificering.

GPA beskæftiger i alt tre værkstedsassistenter, der alene er beskæftiget med reparation og vedligeholdelse værktøj og udstyr.

Slæderne, bilerne står på, trækkes automatisk på skinner fra den ene station til den næste.

Just-in-time
Trods ophug og demontering af 25.000 biler årligt ligger GPA inde med højst 150.000 reservedele. Her søges ophugget efter et just-in-time-princip, hvormed der ophugges på baggrund af en konkret efterspørgsel. Det giver et årligt salg på 300.000 dele, forklarer Hugo Barberot.

Her er indrettet arbejdspladser til test og reparation af motorer og gearkasser, og efter endt gennemgang sættes de på et samlebånd, der fører dem igennem en vaskemaskine. Her spules og renses delene med 60 grader varmt vand. Reservedelene – herunder karrosseridele – emballeres på forhånd og placeres i store pallereoler. De er pænt store – de reoler: 145 meter lange og 15 meter høje.

GPA blev etableret i 1962 i en ejendom, der i dag fremstår smukt rødpudset. Den har sikkert været stor dengang. I dag er den blot et enkelt fikspunkt i det store kompleks af haller og oplagringspladser.

Nej, transportbånd og stationer er naturligvis ikke GPA’s egen opfindelse. Men det er GPA’s opfindelse at indføre disse teknologier i et autogenbrug.

Hvad har dog sat GPA i stand til at nå så langt?

»Vi er nok lidt skøre,« svarer Hugo Barberot afvæbnende. »Men som familie har vi altid været koncentreret om, hvor langt vi kan drive det med autogenbrug.«

GPA havde lukket butikken for en dag, da virksomheden tog imod medlemmerne af den europæiske autogenbrugsorganisation, EGARA, der var samlet til årets generalforsamling i nærliggende Valence.

Døre afmonteres som hovedregel altid uanset, som de skal genbruges, for at sikre optimalt arbejdsmiljø. På denne station bliver bilerne miljøbehandlet.

Se flere billeder i AUTObranchen 04 2024!