Adam Pade

Adam Pade

Redaktør

Tel. 4848 1788
Mob. 2444 8070
post@adampade.dk

Anita Bjerring Rasmussen

Anita Bjerring Rasmussen

Annoncering

Tel. 5117 1424
ar@mediapunktet.dk

Fejedrengen er reddet!

8. aug. 2024

EFTERMARKEDET MENER · Stor ros til regeringen for sit udspil om fritidsjob for unge. Fritidsjob er en vigtig fødekanal til de tekniske uddannelser.

Næppe havde vi i dette blad på ny præsenteret det dybt problematiske i, at rigide arbejdsmiljøregler i realiteten fordriver fejedrengen fra vores værksteder -førend regeringen præsenterede sit fritidsjobudspil.

Heri hedder det, at helt unge bør have lov til at varetage flere arbejdsfunktioner, de skal have lov at anvende ufarlige maskiner, og så skal der ses på – ja, på samspillet med arbejdsmiljøreglerne.

Fritidsjob er og har altid været en vigtig fødekanal for brancherne, ikke mindst vores. Utallige er historierne om, hvordan et ungt menneske fik øjnene op for et fag ved at få lov at gå til hånde i en virksomhed nogle timer efter skoletid og siden gå i lære i faget.

Ifølge regeringen er formålet med udspillet, at flere unge skal få lyst til at gå på arbejde efter skoletid, efter at antallet af ”fritidsjobbere” er faldet markant over de seneste år. Ifølge tal fra SMVdanmark er andelen af 13-14 årige, der har et fritidsjob, faldet fra godt halvdelen i 1998 til godt hver fjerde i dag – ifølge regeringen har 70.000 færre unge et fritidsjob i dag i forhold til 1980’erne.

Regeringens forslag harmonerer fint med, at den såkaldte juniormesterlæreordning ventes at træde i kraft i 2025. Den indebærer, at bogligt trætte, mere praktisk orienterede unge skal kunne tilbringe to ud af ugens fem skoledage i en virksomhed i de sidste skoleår. Alene her forudsættes en opblødning af arbejdsmiljøreglerne, der på samme måde som for de helt unge er en barriere for at kunne virke på en arbejdsplads – herom berettede dette blad i sidste udgave.

Det kan undre, at regeringen ikke selv påpeger, at fritidsjob er en naturlig fødekanal til de tekniske uddannelser; en fødekanal, der er voldsomt behov for, når nu tilgangen til uddannelserne er så dramatisk lav; en udvikling, der bare skal vendes: Ikke alene mangler vi allerede faglært arbejdskraft, men ydermere bliver ungdomsårgangene færre: Fra 2024 frem til 2040 bliver der 10 procent færre 15-19 årige, ifølge den seneste befolkningsfremskrivning.

Regeringen kan nu begrunde sit udspil med, hvad den vil. Vi er blot fornøjede over at kunne byde unge og helt unge inden for på vores værksteder og give dem en oplevelse og en lærdom, der både virker almendannende, og som i mange tilfælde vil berede vejen for en fremtid i vores branche – uden at vi som mestre må ængstes for at måtte forvise dem til kontoret for at tømme skraldespande eller vande potteplanter af et emsigt Arbejdstilsyn.

AUTObranchens leder, august 2024