UDDANNELSE · Solid viden om kemi og affaldshåndtering og lovpligtige kurser er grundelementerne i ny uddannelse til miljøbehandler.
En af de centrale funktioner i ethvert autogenbrug er miljøbehandlingen: At sikre, at skrotbilen ikke længere er til fare for miljøet.
Nu kan både nuværende og kommende medarbejdere for første gang gennemgå et samlet uddannelsesforløb og få bevis på deres kompetencer. Det sker, når Tradium – teknisk skole i Randers – i september optager første hold på den nye miljøbehandleruddannelse. Uddannelsen er blevet til i samarbejde med Dansk Autogenbrug og medlem Søren Damsgaard, Hammershøj Autoophug.
Et fagligt fundament
»Vores medlemsvirksomheder beskæftiger allerede kompetente medarbejdere, der er dygtige til deres håndværk. Men med stadig større lovkrav til håndtering af affald, behandling af miljøfarlige materialer og i takt med elbilernes indtog har det en betydning, at man har sit faglige fundament i orden. Det kan vores medarbejdere – og andre med interesse for branchen – nu opnå for første gang,« lyder det fra branchedirektør i Dansk Autogenbrug, Adam Pade.
Uddannelsesforløbet består af tre moduler bygget op af i alt syv AMU-kurser. I forløbet indgår alt lige fra den praktiske miljøbehandling til håndtering af farligt affald i industriproduktion. Kursisterne opnår også KMO- og ADR-beviserne, der er lovpligtige ved henholdsvis omgang med kølemidler og transport af farligt affald, herunder elbilbatterier. De tre moduler bliver udbudt med tre måneders mellemrum og strækker sig i alt over 14 dage.
Kursus bliver virksomhedsforlagt
Et af kurserne – om håndtering af farligt affald – bliver forlagt til en af DAG’s medlemsvirksomheder (rigtigt gættet: Hammershøj Autoophug!), og vil kursisterne få demonstreret og kunne øve sig på miljøbehandlingen.
Baggrunden for udviklingen af uddannelsen er en pulje fra Undervisningsministeriet, der har til formål at markere de tekniske skolers uddannelsestilbud i konkurrence med andre udbydere. I projektet indgår Mercantec i Viborg og Learnmark i Horsens, der også har udviklet nye uddannelser. I Viborg har uddannelseskonsulent Jan Nørgaard været tovholder ved udviklingen af en ny højvoltteknikeruddannelse, der tager skridtet videre fra de bestående uddannelser i el- og hybridbiler, mens Learnmark har sammensat et uddannelsesforløb for de virksomheder, der aktivt vil gribe den grønne omstilling.
AMU-systemet favner bredere
»AMU-systemet blev i sin tid grundlagt for at hjælpe ikke mindst ufaglærte videre. I dag dækker viften af uddannelsestilbud stort set alle virksomhedernes og medarbejdernes samlede efteruddannelsesbehov og er i hovedsagen målrettet faglærte. Det budskab skal de tre skolers uddannelsespakker sætte en tyk streg under,« siger Bodil Brønden, projektleder på Mercantec.
På Tradium har virksomhedskonsulent Christian Ribergaard Jeppesen været udviklingsansvarlig.: »På Tradium har vi den konkrete mission at udvikle vedkommende, relevante uddannelses- og efteruddannelsestilbud for brancherne – og dét i tæt samarbejde med brancherne.
Skal ikke først læres op
Ifølge Adam Pade er der store perspektiver i at sende sine medarbejdere på uddannelse:
»Med miljøbehandleruddannelsen får vores virksomheder nogle helt nye trumfkort på hånden, når de møder Arbejdstilsynet, det kommunale miljøtilsyn, eller når de skal have fornyet deres miljøcertificering. Herudover får de mulighed for ansætte medarbejdere, der ikke først skal læres op, men som møder med dokumenterede kompetencer.«
Uddannelsen vil kunne gennemføres på alle skoler, der har de pågældende uddannelser på programmet. For Tradiums vedkommende vil uddannelsen blive markedsført over for de stedlige jobcentre.
Miljøbehandleruddannelsen:
Målrettet branchens egne medarbejdere og andre med ønske om beskæftigelse i autobranchen. Markedsføres derfor både over for miljøgodkendte autoophuggere og lokale jobcentre.
Bygger på i alt syv AMU-kurser, der afvikles i tre moduler med tre måneder mellem hvert modul. Samlet uddannelseslængde: 14 dage. Afsluttes med udstedelse af kursusbevis
AMU-kurserne omfatter disciplinerne:
– Sikkerhedsuddannelse ved farligt gods (den lille ADR)
– Håndtering af farligt affald i industriel produktion
– Sikkerhedshåndtering af eldrevne / hybride køretøjer
– Dæktyper
– Karrosseriteknik ifm. aircondition- og klimaanlæg. Indbefatter KMO-bevis
– Brandforanstaltninger
– Gaffeltruck-certifikatkursus B
Der indrømmes merit, hvis kursisterne kan fremvise bevis for tidligere gennemførelse af et eller flere moduler.