EFTERMARKEDET MENER · En mere praksisnær folkeskole vil vække eleverne for erhvervsuddannelserne. Ros til regeringen for folkeskoleudspil.
I malstrømmen af daglige nyheder, nye politiske aftaler og krige i flere dele af verden er den allerede ved at gå i glemmebogen: Regeringens oplæg til reform – eller i det mindste en kraftig revision – af Folkeskolen.
Men den er stadig værd at skrive hjem om.
Lad os først mindes hovedpunkterne:
En helt ny ”juniormesterlære” i Folkeskolens sene klasser skal være et tilbud til alle elever om at indgå i et undervisningsforløb på FGU, i en erhvervsskole eller i en virksomhed en til to dage om ugen (man må så håbe, at man husker at se på de rigide arbejdsmiljøreglerne, der i realiteten forhindrer os i at ansætte fejedrenge!). Det samlede omfang af valgfag skal fordobles, svarende til langt mere tid til praktiske fag så som håndværk og design og det nye fag, teknikforståelse.
Erhvervspraktik bør (igen) være en fast bestanddel i udskolingen.
En undersøgelse foretaget af VIVE (Det Nationale Forskningscenter og Analysecenter for Velfærd) tilbage i oktober viste, at havde muligheden været til stede, havde hele 47 procent af de relevante ungdomsårgange – svarende til 70.000 unge – valgt det praktiske spor, som forslaget om en juniormesterlære lægger op til. Tallet afslører, at der i den grad er potentiale for at vække de unge for erhvervsuddannelserne – de skal bare have en fornemmelse for dem og erfare, at det er den rigtige vej at gå. Ja, regeringen har det meste af befolkningen med sig, om man skal tro en Norstat-analyse fra SMVdanmark. Heri erklærer mere end 80 procent af befolkningen sig enig i, at det er en god eller en meget god idé, at der kan vælges et praktisk spor.
Det er prisværdigt, at regeringen ønsker, at der skal være tale om et tilbud for alle og ikke kun for de mere eller mindre bogligt svage elever. Det havde der ligget et helt forkert, snart sagt diskriminerende signal i.
På samme måde er det fint at opprioritere de praktisk orienterede fag generelt i folkeskolen – ligesom alt andet, der kan åbne elevernes øjne for oplevelsen i at bruge ens hænder.
Selv om det formelt fremgår at regeringens udspil, at et af folkeskolereformens hovedformål er at skabe rum til fordybelse – og det bestemt lige så prisværdigt – så ligger det imellem linjerne, at et lige så vigtigt formål er at få brudt med forestillingen om, at folkeskolen er en motorvej til gymnasiet; en erhvervsuddannelse kan også trække.
I denne branche er vi – som sikkert bekendt – meget glade for motorveje. Men til rigtige motorveje hører både motorvejskryds og afkørsler. Dem får vi forhåbentlig nu med de nye vinde, der blæser over folkeskolen.
– Og lad os så komme af sted!
Bragt i AUTObranchen 06 2023